Hobby

Maak deze lieve bijtjes met Anne!

Met een beetje geluk komt het zonnetje steeds verder door. Niet alleen wij kijken enorm naar de warmere dagen uit, ook de bijtjes komen weer helemaal tot leven. Anne laat ons zien hoe je die prachtige beestjes op een speelse manier op papier zet!

De doodle techniek van vandaag is echt voor iedereen. Nodig dus je vriend/vriendin, kleinkinderen of buurvrouw maar uit om deze bijtjes zelf te maken!  

Wat heb je nodig?

- Aquarelverf pallet 
- Gele en rode ecoline: met alleen aquarelverf of alleen ecoline lukt het ook! 
- Aquarelpapier: dit is nodig omdat je met water aan de slag gaat.
- Een beker/glas water
- Een keukenpapiertje
- Een penseel: het liefst een die wat water vast kan houden. 
- Een fineliner 
- Een potlood 
- Een pallet: om de kleurtjes goed gescheiden te houden. 

Aan de slag!

Stap 1: vlekken maken 
Anne begint met de ecoline. Ze vult drie vakjes in haal pallet.  
- In de eerste gaat de gele kleur 
- In de tweede gaat ook de gele kleur maar nu met een klein drupje van rode kleur  
- In de derde de rode kleur ecoline 

Maak je penseel nat en begin met het maken van rondjes en vlekken door de verschillende kleuren te mengen. Zolang de ecoline nat is loopt het heel mooi in elkaar over. Spetter je per ongeluk op papier? Dat is alleen maar leuk!  

Als je ecoline en aquarelverf in huis hebt kan je die ook combineren met elkaar. Anne gebruikt een mengelmoes van bruine kleuren aquarelverf om nog bij elk bijtje toe te voegen. 

Staan de vlekken op papier? Dan is het wachten tot het droog is. Of als je net als Anne geen geduld hebt dan pak je er een föhn bij! Doe dat wel zo voorzichtig dat de vlekken niet uitlopen.  

Stap 2: details toevoegen 
Pak je fineliner erbij en verzin gaandeweg waar je de karakteristieke details van het bijtje wil neerzetten. Denk aan de oogjes, pootjes vleugels en vergeet de angel niet! Gebruik hierbij je eigen fantasie. Heb je toch een beetje hulp nodig? Dan mag je best een beetje bij Anne afkijken. 

Anne maakt haar vleugeltjes in de vorm van traantjes. Zo zet ze aan een vlek een grote en een kleine traan naast elkaar en voilà je hebt een superlief vleugeltje. Om het een beetje speels te houden kun je de bijtjes van allerlei oogpunten tekenen. 

Stap 3: de welbekende streepjes van de bij 
Pak je aquarelverf of ecoline er weer bij en meng het tot een bruin kleurtje. Gebruik het puntje van je penseel om de streepjes op het bijtje te zetten. Zorg dat de streepjes mee buigen met een vormpje van je vlek. 

Stap 4: de finishing touch 
Om de indruk te geven dat de bijtjes rondvliegen op je blad vullen we het blad met streepjes van je fineliner. Deze kleine streepjes zet je onder of naast je bijtje als een soort spoor. Vind je het nou spannend om alles meteen met fineliner te doen? Gebruik dan eerst even een potlood om je spoor te tekenen. 

Om je kunstwerk helemaal af te maken kan je nog wat extra kleur aanbrengen door met je ecoline/aquarel penseel wat spetters toe te voegen!  

Ben jij net als ons ook helemaal blij geworden van deze lieve bijtjes? Abonneer dan op ons YouTube kanaal voor meer leuke video’s en vergeet ons niet een duimpje omhoog te geven!