Hobby

Haal je zelfgemaakte voorjaarsbloemen alvast in huis

Tijdens de lente komt de natuur steeds meer tot leven. Voor wie daar niet op kan wachten halen we samen met Anne alvast vrolijke voorjaarsbloemen in huis.

Water- en aquarelverf

Voor het maken van deze mooie bloemen gebruikt Anne aquarelverf. In de vorige video met deze leuke bijtjes kregen we de vraag wat het verschil is tussen water- en aquarelverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie. Feitelijk zit er absoluut geen verschil tussen de verf!  

Wil je aan de slag met deze bloemen? Bekijk het stappenplan onder deze foto!

Dit heb je nodig:

  • Aquarelpapier 
  • Aquarelverf 
  • Een penseel (de grootte maakt niet uit maar niet met rechte bovenkant) 
  • Een glaasje water 
  • Keukenpapier 

Stap 1:

Anne maakt haar penseel heel nat en verdunt daarmee de aquarelverf. Ze wil dan ook licht beginnen op haar papier. Laat je vooral inspireren door je eigen kleurenpalet en meng het door elkaar.  

Test als eerst je penseel om erachter te komen welke vormpjes er uit jouw penseel komen. Op deze manier kan je verschillende variaties bloemen maken. Anne zet redelijk vluchtig en speels wat vormpjes/blaadjes onder elkaar op papier met een natte kwast. Ze bouwt het op door bovenaan met smalle blaadjes te beginnen en maakt ze naar onder toe steeds breder.  

Stap 2:

Bij deze stap zorg je dat je iets minder water en wat meer pigment toevoegt aan je verf. Dan zet je tussen de blaadjes die al staan nieuwe (donkerdere) blaadjes neer. Gebruik hier verschillende tinten voor. Niet schrikken als sommige blaadjes niet meer zo’n duidelijke vorm meer hebben. Dat geeft juist dat bloemige effect! 

Stap 3:

Voor het steeltje haalt Anne de kleur van de bloem uit haar penseel omdat ze met groen aan de slag gaat. Ze trekt dan het steeltje van onder tot bovenaan de bloem. Til af en toe je penseel op zodat het lijkt alsof sommige blaadjes bovenop liggen. Maak daarnaast ook takjes blaadjes door je penseel sierlijk over het blad te bewegen. 

Stap 4:

Herhaal deze stappen voor nog meer bloemen op je papier en varieer dan met de vorm, kleuren en de ruimte tussen de blaadjes. 

Voel jij die lentekriebels ook al? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal voor meer leuke video’s en vergeet ons dan niet een duimpje omhoog te geven!