Groen

Een paradijs in de stad

Jurgen en Jorian besloten samen een tuinhuisje te kopen in Groningen. Als welkomstcadeau op V.V. Tuinwijck krijgen zij het boek ‘Paradijs in de Stad’. Het stel geniet zo van hun tuintje, dat Jurgen besluit samen met een oud-klasgenoot de podcast ‘De Groentjes’ te lanceren.

Recreatief en ecologisch tuinieren 

Het geluid van fluitende vogels, zoemende bijen en voetstappen op het grindpad. Dat zijn een aantal geluiden die je in het volkstuintje van Jurgen en Jorian hoort. Daar houdt ieder mens toch van? Ze genieten enorm van het recreatief en ecologisch tuinieren en al snel groeit dit uit tot hobby. Ze wonen in het centrum van Groningen zonder tuin of balkon. Een volkstuintje op vijf minuten fietsafstand werd daarom de ideale oplossing om alsnog van de natuur te genieten. 

Het lanceren van een podcast 

Makers van de podcast Jurgen en Marius zijn al vrienden sinds de middelbare school. Jurgen kreeg het idee om een podcast over volkstuinen en tuinieren te lanceren en wilde dit graag samen met Marius doen. “Jurgen stuurde mij dus een appje met dit idee en hij was gelijk super enthousiast. Jurgen vond het gelijk al goud en zag het helemaal voor zich. Als ik heel eerlijk ben zag ik dat dus helemaal niet. Ik wist niet wat we ermee konden en kende het fenomeen volkstuin eigenlijk ook niet zo goed”, vertelt Marius.  

Een hele andere wereld 

Uiteindelijk heeft Jurgen hem toch overgehaald om de volkstuin te bezoeken en daar begon hij het ineens te begrijpen. “Het is namelijk een heel andere wereld waar je dan ineens binnenstapt. Het is heel gemoedelijk, heel rustig, iedereen spreekt je aan. We hadden ook gelijk wat gesprekjes met mensen. Dat waren zulke bijzondere mensen dat ik het eigenlijk jammer vond dat we niet meteen een microfoon bij ons hadden.” 

De mensen van de volkstuin aan het woord 

De podcast van Jurgen en Marius onderscheidt zich volgens hun van anderen podcasts, omdat zij niet aan een tafel hun gesprekken voeren. In plaats hiervan lopen zij door de tuinen, en worden de luisteraars echt meegenomen in de wereld van de volkstuin. 

“Ik denk dat we wel 40 uur aan materiaal opgenomen hebben. Uiteindelijk hebben we dat in 8 afleveringen van 30 minuten gevangen. Dus het is heel erg zoeken naar wat er echt in moet en wat weggelaten kan worden. Wat ik tot slot heel belangrijk vond is dat de mensen van de volkstuin vooral aan het woord zijn, het draait niet om ons. We zijn wel aanwezig, maar het draait om hen”, vult Jurgen aan. 

Jurgen en Marius voor hun podcast De Groentjes een bijdrage ontvangen vanuit het Postcode Loterij Buurtfonds. Met deze bijdrage gaan ze onder andere eind juni een lentefeest organiseren om te vieren dat alle afleveringen van de podcast online staan. 

Ze nodigen iedereen binnen en buiten Tuinwijck uit om elkaar te ontmoeten en te vieren dat de podcast online staat. Zondag 15 mei lanceren wordt de laatste aflevering gelanceerd en ruim een maand later vieren ze dat dus!