Artikelen

De invloed van Parkinson op naasten is groot

Parkinson is een veel voorkomende ziekte waarbij de spieren steeds minder goed worden aangestuurd door de hersenen. Dit heeft niet alleen grote invloed op het leven van de patiënten zelf, maar ook op de mensen in hun omgeving. Dat ondervinden ook Coosje Smid, dochter van Ernst Daniël, Jet de Nijs, vrouw van Rob en neuroloog Bas Bloem.

Vandaag, op Wereld Parkingson-dag schuiven ze allemaal - zo dapper dat ze zijn - aan bij Koffietijd. Om over de vervelende gevolgen van de ziekte Parkinson te praten.

Verzorgende rol

Jet de Nijs trouwde in 2008 met zanger Rob de Nijs (78). Maar sinds de diagnose zijn de twee niet alleen partners. Volgens Jet zijn de rollen nu anders. "Ik laat Rob liever niet alleen, dat is ook niet meer verantwoord. Ik zit nu in de zorgende rol. We zijn nog steeds partners, maar de rollen zijn nu net anders geworden. Hiervoor was Rob nog de man die heel sterk op het podium stond en dat zit er nu niet meer in."

Schaamte 

Rob maakte eind 2019 publiekelijk bekend dat hij lijdt aan Parkinson. Dat was heel anders voor Ernst Daniël Smid, die de ziekte liever geheim hield. Totdat hij in 2019 aan tafel zit bij Pauw en het over Rob de Nijs gaat. Na de uitzending wordt hij op sociale media verdacht van dronkenschap en hij besluit dat hij er nu niet meer onderuit kan en ook uit moet komen voor zijn ziekte. 

Wanneer we zijn dochter Coosje Smid vragen waarom haar vader het zolang stil hield, vertelt ze: "Uit schaamte. Schaamte dat hij niet meer de man is die hij altijd was. Hij had altijd overal controle over en niet over dit. Hij schaamde zich voor zijn defect. Ik vond het ook lastig om te zien dat hij steeds stiller werd en zich misplaatst voelde."

Ritmisch lopen

Volgens neuroloog Bas Bloem is het juist belangrijk om over de ziekte te praten. Ook muziek zou therapeutisch werken voor mensen met Parkinson. Bloem legt uit dat muziek op twee manieren werkt. "Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. Maar ook lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt namelijk positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen." 

Rob en Ernst Daniël hebben twee jaar geleden samen met andere artiesten een nummer opgenomen; 'De Muziek Gaat Altijd Door.' Bij Koffietijd zie je dit prachtige fragment.

Stel je vraag

Voor vragen over de ziekte Parkinson, kun je altijd terecht bij de organisatie ParkinsonNL. Mede dankzij deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen zij deze ziekte verder in kaart brengen.