Artikelen

Je smeert elke dag plastic op je gezicht!

De Plastic Soup Foundation heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van plastic in cosmetica- en verzorgingsproducten. Afgelopen week brachten ze dit nieuws naar buiten. De uitslagen liegen er niet om: Er moet wat veranderen!

Plastic Soup Foundation in actie

Al 10 jaar lang voert de Plastic Soup Foundation campagne tegen plastic in producten. Dit begon met microbeats, kleine harde plastic korreltjes die de cosmetica-industrie in producten stopten. Ze zijn erin geslaagd om dit te stoppen, maar de industrie is toen stiekem overgestapt op micro- en nano-plastics in producten. De plastics worden steeds kleiner en kleiner en moeilijker te traceren. Microplastics zijn alle soorten plastic kleiner dan 5 millimeter. Nanoplastics zijn nog kleiner, zo klein als een virus of bacterie. 

Uitslag onderzoek

De Plastic Soup Foundation heeft een app ontwikkeld die labels kan lezen van meer dan 500 soorten plastics van allerlei verschillende merken. Zo hebben ze onderzoek gedaan naar de 4 grootste producenten van Europa, waar de 10 populairste merken onder vallen. In ruim 8000 verschillende producten die ze hebben gecontroleerd zaten in 87% van de gevallen microplastics. Dat is dus in bijna 9 op de 10 producten. Veel van deze producten zijn voor maar liefst 50% met plastic gevuld en in enkele gevallen liep dit aantal zelfs op tot 90%.  

Producten met plastic

Het gaat om de grootste merken die wij allemaal wel in onze badkamerkastjes hebben staan. Van shampoos, crèmes, make-up, zonnebrandolie, nagellak tot aan tandpasta: Bijna al deze producten bevatten microplastics. Je wast dus al gauw je haar met plastic, smeert plastic op je gezicht of poetst je tanden met plastic.  

Waarom gebruiken producenten plastic

Veel producenten maken bewust de keuze om deeltjes plastic toe te voegen aan hun producten. Het is voor hen een goedkoop vulmiddel. Voor weinig geld is je substantie zo vol. De plastic deeltjes maken de substanties als crèmepjes, shampoos en scrubs smeerbaarder en aan de andere kant voelen zij lekkerder aan. Ook maakt plastic de producten langer houdbaar in vergelijking met natuurlijke stoffen. De producten bederven niet en kunnen veel langer in de winkel staan.   

Schadelijk voor de gezondheid

Het is moeilijk om te bepalen hoe schadelijk de plastics daadwerkelijk zijn. De Plastic Soup Foundation weet inmiddels wel dat plastic in onze longen en in ons bloed zit en dat de microplastics door cellen en het immuunsysteem kunnen worden opgenomen. Je immuunsysteem raakt dan in de stress, waardoor immuuncellen kunnen exploderen en er een ontsteking ontstaat.  

Het moet nog hard worden aangetoond wat de precieze effecten zijn. Toch vindt de Plastic Soup Foundation wel dat we de producten niet meer moeten gebruiken totdat is aangetoond dat de plastics niet schadelijk zijn.  

Hoe weet je of een product plastic bevat?

Op verpakkingen staan vaak hele ingewikkelde namen die niemand begrijpt. Daarom heeft de Plastic Soup Foundation een app ontwikkeld waarmee je labels kunt scannen. Daarnaast staan er in de app ook allerlei merken waarvan producten geen plastic bevatten. Al meer dan 150 merken werken zonder microplastics. Het kan dus gewoon!  

Vervolgstappen

De Europese commissie moet besluiten dat dit soort plastics niet meer gebruikt mogen worden in de producten. Daarnaast moet getraceerd worden of het gebruik gevaarlijk is voor mens en milieu. Dit is nu nog niet bekend. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel! 

Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan de Plastic Soup Foundation zich inzetten tegen plasticvervuiling.