Entertainment

Trojaanse Wijven 

In de unieke zwembadtheatervoorstelling ‘Trojaanse Wijven’ wordt de historische strijd tussen de Grieken en Trojanen in een modern jasje gestoken. In de voorstelling – met alleen maar vrouwelijke hoofdrollen – vertellen vijf vrouwen met verschillende roots hun verhalen over oorlog, vluchten, onderdrukking, familie en het leven in Nederland. 

Vijf vrouwen, vijf achtergronden 

In de voorstelling ‘Trojaanse Wijven’ staan vijf vrouwen op het podium om hun verhaal over oorlog, onderdrukking, vluchten en een nieuw leven opbouwen te vertellen. In de voorstelling wordt de historische strijd tussen de Grieken en Trojanen vertaald naar de huidige vluchtelingenproblematiek. In de hoofdrol staan Khadija (Somalië), Dewi (Indische roots), Safaa (Marokkaans-Algerijns-Nederlandse), Maya (Syrië) en Sabrina (Suriname). Vijf vrouwen met vijf verschillende roots.  

Vrouwen aan het woord  

De voorstelling is geregisseerd door Dewi. Al lange tijd wilde Dewi de voorstelling maken. “Ik heb gestudeerd op de Toneelschool Amsterdam en in het derde jaar kregen we het stuk ‘Trojaanse Vrouwen’. Het was voor het eerst dat ik een stuk zag waar alleen maar vrouwen aan het woord zijn.”, vertelt Dewi. Dewi studeerde in 2005 al af, maar helaas is het thema van de voorstelling actueler dan ooit. Namelijk oorlog. “Daarnaast moest ik altijd aan mijn oma in Oost-Indië denken. Ik wilde dit ook graag voor haar doen.” 

Bijzonder podium 

Naast dat de voorstelling een actueel en bijzonder verhaal heeft, heeft het ook een bijzonder podium. De voorstelling speelt zich namelijk af in een zwembad. Niet de meest voor de hand liggende keuze, maar Dewi leek het een geschikte locatie: “Ik dacht aan Troje, wat ook aan de zee ligt dus bedacht dat het interessant zou zijn om een meer gerichte locatie te zoeken.” Zo kwam ze op het zwembad. Daarna heeft ze deze omgeving zo gelaten. De locatie trekt ook ander publiek en de voorstelling wordt door de locatie ook in andere wijken gespeeld. Zwembaden zitten toch vaak in andere wijken, dan theaters. “Theater blijft een beetje elite. Ik wil het theater juist toegankelijker maken”, aldus Dewi.  

Maar spelen in een zwembad is een hele uitdaging. Tijdens de voorstelling wordt er gesproken en gezongen en dan drijf je ook nog eens op het water. In een zwembad is de akoestiek ook lastig, want het galmt er. Daarom krijgen de bezoekers een koptelefoon op. Dit maakt de beleving tegelijkertijd ook intiemer. Maar waar de vrouwen het meest aan moesten wennen was de temperatuur in het zwembad. 

Ik ben alles! 

Afgelopen weekend ging de voorstelling in première. En de reacties van het publiek waren enorm goed. “Veel mensen in de zaal moesten even slikken”, vertelt Safaa. De voorstelling heeft natuurlijk een bijzondere boodschap. Dewi wil vooral mensen een onbekend gevoel meegeven en hen hiermee bekend te laten worden. Volgens Dewi hadden al deze vrouwen je buurvrouw, vriendin of collega kunnen zijn. Ze staan niet ver van je af. En dat je misschien op langere termijn je hand uitsteekt om iemand anders te helpen.  

Khadija hoopt dat er minder vooroordelen en meer tolerantie ontstaat na de voorstelling. “Je hebt een grote achterstand als je vlucht naar een ander land. Je kent de cultuur niet, de taal niet en de gewoontes niet. Mensen denken daardoor soms onterecht dat je dom bent. Ik hoop dat mensen zich realiseren dat ze niet hierheen komen omdat ze niets te doen hebben of omdat ze zich vervelen. Ze kiezen hier niet voor”, aldus Khadija. Ook Maya sluit zich hierbij aan: “Dat anderen mij niet langer in een hokje stoppen. Ik ben meer dan een vluchteling”, vertelt ze. “In deze voorstelling zijn wij zelf aan het woord. Ik kan alles zijn! Ik ben geen vluchteling, geen Marokkaan, geen Nederlander en geen Algerijn. Ik ben alles!”, vult Safaa aan. 

Benieuwd naar de verhalen van alle vrouwen? Kijk dan het fragment hieronder.