Artikelen

Theatertips voor in de meivakantie

De meivakantie staat weer voor de deur, dus dat betekent dat we weer lekker naar het theater kunnen! William Spaaij geeft ons wekelijks tips voor de leukste voorstellingen en ook nu bespreekt hij weer drie voorstellingen die je niet mag missen!

The Circle of Truth

Ben jij op zoek naar een voorstelling die net even wat anders dan anders is? Dan zit je goed bij ‘The Circle of Truth’. In deze experimentele voorstelling proberen de makers je op verschillende manieren de werkelijkheid te laten ervaren. William heeft de voorstelling al gezien en beschrijft hem als volgt: “Als publiek ervaar je daardoor een soort drie uur durende trip. Je weet gewoon niet wat je kan verwachten. Constant word je verrast in wat er gaat gebeuren. De beste omschrijving is dat het een soort theaterfestivalletje is met allerlei verschillende soorten kleine performances. Het echt super origineel!” 

Uniek aan deze voorstelling is dat je er als publiek echt ín zit. Je zit samen in een loods in Amsterdam Noord, maar wordt de hele tijd uit elkaar gehaald en vormt weer een nieuwe groep met andere mensen. Je kan tussendoor ook even met elkaar kletsen en een drankje drinken, maar vervolgens word je weer naar een andere kamer of plaats in de zaal geleid. Een unieke ervaring die je dus absoluut wilt gaan bekijken! 

De Mol en de Paradijsvogel

Een andere voorstelling die William ons graag tipt is ‘De Mol en de Paradijsvogel’, een verhaal over Albert Mol en het thema homoseksualiteit. Wederom een experimentele productie, want het is een nieuw stuk en de producent gaat al doende kijken hoe ze het werkbaar kunnen maken. “Er worden verschillende dingen geprobeerd in het genre. Het is heel exclusief om nu naar toe te gaan, want het wordt echt nog gemaakt. Je gaat dus meemaken hoe zo’n werkproces gaat en hoe ze ervoor gaan zorgen dat ze het verder kunnen verkopen’, legt William uit.  

 

Dagboek van een Herdershond

Als laatste tipt William een stuk waar hij binnenkort zelf in te zien is, namelijk ‘Dagboek van een Herdershond’. Deze – zoals ze zichzelf noemen – spektakelmusical is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie. Het gaat over de jonge kapelaan Erik Odekerke die in 1914 toetreedt tot de gelovige gemeenschap in Geleen. Door de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve Erik probeert zich hier staande te houden, maar ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.  

Naast William hebben ook musicalacteurs Nandi van Beurden en Joes Brauers een rol in het stuk. Nandi kan niet wachten om het stuk aan het publiek te laten zien. “Ik hoop zo dat mensen die toentertijd de tv-serie gezien hebben hun kinderen meenemen naar de voorstelling om die echt Limburgse, Brabantse en Nederlandse geschiedenis te laten zien”, vertelt ze.