Artikelen

Deze huismusea wil je niet missen in Amsterdam

Amsterdam, de stad met prachtige grachten, bijzondere bruggen én musea. Musea waar niet alleen toeristen maar ook inwoners veel kunnen leren over de rijke historie die het heeft. Froukje Wattel raakte er door geïnspireerd en schreef er een boek over!

Boeklancering

Anderhalve week geleden werd haar boek 'Huismusea van Amsterdam - Visiting Historic Houses' gepubliceerd en dat heeft ze goed gevierd! "Het was ontzettend leuk, ik heb een boekpresentatie gehouden bij een boekhandel in Amsterdam. Daar heb ik het eerste officiële boek gegeven aan een van de conservatoren van het Amsterdam Museum, Thijs Boers. Hij heeft mij veel geholpen." Aldus Froukje. Het was een langverwacht moment voor Froukje. Oorspronkelijk had het in 2019/2020 gelanceerd moeten worden, maar toen gooide corona roet in het eten.

Kleine musea

Voor Froukje hebben huismusea een bijzondere dimensie. Daar speelden zich immers ooit de levens van beroemde of gewone mensen af: "Je komt direct in contact met het verleden en dat kan heftige en bijzondere emoties oproepen. Zo'n moment waarin je je even één voelt met vroeger."

'Huismusea van Amsterdam - Visiting Historic Houses'

Het boek geeft een overzicht van alle huismusea in Amsterdam, dat was er nog niet eerder. Er zijn natuurlijk wel gidsen, maar dit is echt speciaal! Wat er zo bijzonder aan is is dat je écht kan lezen wat er zo bijzonder aan het huis is: Wat er zich heeft afgespeeld en dat je getriggerd wordt om erheen te willen.

Favoriet verhaal

Froukje vertelt ons over haar twee favorieten verhalen in Amsterdam. De eerste is een van de alleroudste huizen van Amsterdam, namelijk: Onze Lieve Heer op Zolder. Hier kan je met iedereen naartoe, vrienden, familie en kinderen. Haar tweede favoriet is een museum dat nog niet heel lang geleden opende. Het is het huis van Gisèle d’Ailly. Zij is 101 jaar oud geworden, een prachtige kunstenares. Zij had een appartement aan de Herengracht waar ze onderduikers liet wonen. Aan het huis zelf, dat stamt uit 1940, is niet veel veranderd. Deze is volledig gemeubileerd, heel leuk en uniek!

In de uitzending

Benieuwd geworden? Je kan het boek hier bestellen. Froukje  las bij ons een stukje voor uit haar boek. Bekijk het fragment hieronder!