Groen

Zo richt je je tuin praktisch in met een Japanse twist

Als je een kleine tuin hebt, wil je deze het liefst zo praktisch mogelijk inrichten. Onze groenexpert Romeo Sommers helpt je daar een handje bij. Hij laat zien hoe hij een kleine tuin op een handige manier heeft ingedeeld. Waardoor je én onwijs van je tuin kunt genieten met vrienden, én het je nauwelijks onderhoud kost.

Inclusief een leuke twist: de tuin is namelijk volledig in Japanse stijl.

Opbergmogelijkheden

In een kleinere tuin is het handig om op zoek te gaan naar handige opbergmogelijkheden. Hierdoor blijven bijvoorbeeld je fiets en de container uit het zicht. Dat maakt je tuin een stuk ruimtelijker. Romeo heeft ervoor gekozen om een haag te plaatsen. Achter de haag, uit het zicht, is ruimte voor een fiets en de containers. Zonder te veel ruimte verlies. Winwin! 

Binnen- buitengevoel

De eigenaar van de tuin wilde graag de stijl van binnen naar buiten doortrekken. Wat Romeo hiervoor gedaan heeft, is door in de tegels af en toe een kleine gouden lijn te maken. Deze gouden lijnen reflecteren naar de goud-accenten binnen. Ook de borders heeft Romeo met mooie natuurstenen en rotsen aangekleed. Met daartussen siergrassen, van hoog tot laag: dat geeft een speels effect. En ook door de Saxifraga krijg je echt dat Japanse gevoel.

Groen en praktisch

Om de tuin praktisch te houden, heeft Romeo ervoor gekozen om tegels te leggen. Dit heeft namelijk minder onderhoud nodig. Maar je wilt eigenlijk geen tuin hebben met téveel tegels. Kies daarom voor groenbedekking op de afdakjes, bijvoorbeeld vetplantjes. Of planten die voor insecten heel interessant zijn. En als je de insecten toch al te vriend houdt; ga dan ook meteen voor een insectenhotel. Dan kunnen ze eerst lekker eten van de plantjes, en vervolgens kunnen ze lekker schuilen in het hotelletje.

Japanse stijl

Romeo heeft gekeken naar elementen die je in Japanse tuinen terug ziet komen. Hij heeft daarvoor de stijl opgezocht op internet. Kijk bijvoorbeeld op pagina's als Pinterest of Instagram. Daar kan je altijd veel inspiratie uit opdoen.

Elementen die bij een Japanse tuin horen zijn: rotsen, stenen, mos en waterelementen. In een kleine tuin kan past een spiegelvijver perfect als waterelement. Het is niet groot, maar geeft toch dat water-effect. Extra leuk hieraan: je trekt er vogeltjes mee! Zij kunnen op de rand zitten en zich wassen. 

Planten die Romeo heeft geplaatst met Japans effect: Japanse Esdoorn, Azalea, Saxifraga, siergrassen, Zwarte Slangenbaard. 

 

Bekijk de onderstaande video voor meer tips!