Geld

3 ‘verplichte’ onderhoudsklussen aan je woning

Een eigen huis, een plek onder de zon. René Froger zong er al over en voor veel mensen met een koopwoning is die droom werkelijkheid geworden. Maar, met je eigen woning bezitten komen ook de nodige verplichte onderhoudsklussen waar je helemaal zelf verantwoordelijk voor bent.

Klinkt als gedoe, zeker als je zelf niet zo handig bent. Gelukkig valt het mee en kun je zelf meer dan je denkt. We hebben op een rij gezet welke verplichte onderhoudsklussen je echt niet mag overslaan.

Houten kozijnen schilderen

Heb je houten kozijnen aan de buitenkant van je woning? Dan is het zaak om te voorkomen dat deze gaan rotten. Dat doe je door ze om de zes tot tien jaar te schilderen. Hoe vaak het daadwerkelijk moet, is afhankelijk van de ondergrond, de verf die gebruikt is en de ligging: hout dat veel in de felle staat zon moet vaker worden geschilderd. Let op verkleuringen, blaasjes en kleine scheurtjes, want dit zijn indicaties dat onderhoud nodig is.

Wees, als je gaat schilderen, extra alert op beschadigingen in het hout. Deze moeten gerepareerd worden voor je nieuwe verf aanbrengt. Kies wel meteen voor kwalitatief goede verf die goed tegen uv-straling kan, zoals Sikkens Rubbol XD High Gloss. Des te langer kun je profiteren van je werk. Gebruik wel eerst een primer voor het meest bestendige resultaat.

Dakgoot schoonmaken

Om van een vervelende en ook tamelijk gevaarlijke klus te spreken: je dakgoot schoonmaken. Deze kan verstopt raken door bladeren, takjes, vogelpoep en mos. Dit terwijl je dakgoot in staat moet zijn je huis te beschermen tegen overtollig regenwater. Daarom moet je regelmatig controleren of je dakgoot niet verstopt is en hem schoonmaken.

Dit die je in ieder geval één keer per jaar, bij voorkeur vóór de winter om te voorkomen dat je dakgoot beschadigd raakt door verzuring door bladresten. Overigens heb je meer onderhoud aan een zinken goot dan aan een kunststof dakgoot.

Ventilatieroosters schoonmaken

Als het goed is heb je een aantal ventilatieroosters in je muren zitten. Het is van belang om regelmatig te controleren over deze niet verstopt zijn geraakt. Zo ja, dan moet je ze uiteraard schoonmaken, zodat er weer geventileerd kan worden. Dat is nodig om schimmelvorming te voorkomen. Niet alleen tast dat je huis aan, maar ook je gezondheid. In het geval van mechanische ventilatie of balansventilatie is om de twee jaar een onderhoudsbeurt nodig boven op het regelmatig schoonmaken.

Het is dus zaak om op tijd de sparen voor het schilderwerk en serieus werk te maken van het schoonhouden van je dakgoot en je ventilatieroosters. Zo blijft dat eigen huis ook écht een heerlijke plek onder de zon.