Vrije tijd

Zo vermijd je slakken op een natuurlijke manier

Heb je net je plantjes verpot, zijn ze een week later alweer opgegeten door slakken. Herkenbaar? Lees dan snel verder!

Onze moestuinexpert Floor Korte, van Floors Moestuin, heeft goeie tips om slakken te vermijden. En dat ook nog eens op een natuurlijke manier. 

Wat slakken aantrekt

Die slakken, die zie je misschien overal. Toch komen op schaduwplekken meer slakken tevoorschijn. Ze hebben het voorzien op je jonge groene plantjes. Dat komt omdat slakken vooral van deze lekker vochtige en donkere plekken houden. Zodra het begint te schemeren komen ze tevoorschijn en eten ze alles op wat ze tegenkomen. Je zult ze vooral spotten in het voor- en najaar, omdat het dan vochtiger is in de tuin.  

Dit raad Floor aan

Slakken kruipen verder niet graag over scherpe voorwerpen en ze zijn ook niet dol op zand. Daarom geeft Floor als eerste tip: Strooi rondom kwetsbare planten een randje van vijf centimeter grind, zaagsel, cacaodoppen, bladeren met stekeltjes, kapotte eierschalen of as van hout. Ook de geur van Oost-Indische kers, salie, tijm en knoflook kan de slak op afstand houden. Iedere slak is anders, dus probeer gewoon meerdere manieren en geef niet op.

De voorwerpen die je kunt gebruiken:

Tip 1: Pistachenootjes

Leg de schillen van pistachenootjes rondom de plantjes, door de puntige en scherpe randjes kunnen de slakken daar niet overheen.

Tip 2: Cacaodoppen

Cacaodoppen werken ook erg goed, die hebben scherpe randjes waar de slakken niet overheen glijden. Cacaodoppen verteren vanzelf dus dit is ook helemaal niet schadelijk voor de grond, alleen met honden moet je ermee oppassen. Af en toe wat erbij liggen is dus ook wel slim.

Tip 3: Schelpen

Kapotte schelpen, deze zijn erg scherp en daar kunnen de slakken niet overheen glijden, helaas zijn er best wat slakken die wel deze puntjes trotseren dus dan toch maar 1 van de andere opties uit het lijstje proberen.

Tip 4: Eieren

Kapotte eierschalen, ook deze zijn weer scherp en hebben een onhandige vorm om eroverheen te komen. Ook deze optie werkt helaas niet bij iedereen.

Tip 5: Schuurpapier

Schuurpapier op de grond leggen daar houden ze ook niet van.

Tip 6: Donker bier

Een glas af bakje ingraven met donker bier erin, de slakken komen op de geur van gist af, als ze daar dan even een stop maken om wat te drinken vallen ze erin en komen er niet meer uit, iedere dag het glas dan even legen.

tip 7: Koperdraad

Een koperdraad spannen over de grond, hier gaan de slakken niet overheen.