Geld

Een huis kopen, dit is wat je moet regelen

Wil je een huis kopen? Dan ben jij je mogelijk al aan het oriënteren op de woningmarkt. Als je iets moois voorbij ziet komen, wil je misschien meteen een bod uitbrengen. Om te voorkomen dat je interesse toont in huizen die je helemaal niet kunt financieren, doe je er goed aan eerst uit te zoeken wat je kunt besteden. Hiervoor plan je een gesprek in bij een hypotheekverstrekker.

Zij kunnen jou vertellen hoeveel je kunt lenen. Heb je een huis gevonden dat aan jouw wensen voldoet en ook nog eens een gunstige prijs heeft? Dan wil je hem mogelijk kopen. Ga niet tot aankoop over voordat je deze tekst hebt gelezen. Hierin vertellen wij je namelijk alles wat je moet regelen als je een huis koopt.

Vraag een hypotheek aan

Als je goed in de slappe was zit, kun je een woning makkelijk met eigen geld kopen. De meeste mensen hebben hier echter een hypotheek voor nodig. In dat geval moet je eerst een hypotheek aanvragen voordat je een huis kunt kopen. Zorg dat je weet hoeveel je maximaal kunt lenen voordat je naar huizen gaat kijken. Dit kan je namelijk flink wat tijd en moeite besparen.

Heb je al een oriënterend gesprek gehad bij een hypotheekverstrekker en weet je hoeveel je kunt lenen? Vergeet dan niet dat dit slechts een richtprijs is. Als je een huis op het oog hebt dat je wilt kopen, maak je een afspraak voor een definitief gesprek. Je weet dan namelijk pas echt of je het huis dat je op het oog hebt ook daadwerkelijk kunt financieren.

Sluit de juiste verzekering af

Omdat de meeste mensen een hypotheek nodig hebben om een huis te kopen, is dit niet iets wat snel vergeten wordt. Aan verzekeringen wordt niet altijd gedacht. Voordat je een huis koopt, moet je goed nadenken over de verzekeringen die je afsluit. Als het om een koophuis gaat, ben je verplicht om in ieder geval een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je schade aan jouw huis die door een onverwachte gebeurtenis (brand, inbraak of storm) ontstaat.

Ondanks dat een opstalverzekering de enige verplichte woonverzekering is, doe je er goed aan nog een aantal andere verzekeringen af te sluiten. Zo mag een inboedelverzekering eigenlijk ook niet ontbreken. Sommige mensen denken dat deze verzekering hetzelfde is als een opstalverzekering, maar dat is niet het geval. Een inboedelverzekering heeft namelijk betrekking op de spullen in huis en niet op de spullen die aan het huis vastzitten.  

Denk aan de benodigde contracten

Bij het kopen van een huis moet je niet alleen aan verzekeringen denken. Er zijn namelijk ook andere contracten die je af moet sluiten. Zo moet je bijvoorbeeld een contract voor gas, water en licht afsluiten. Als je hier nu al een contract voor hebt, kun je jouw contract meenemen naar het nieuwe adres. Daarnaast is het ook handig om ruim voor de verhuizing een contract voor internet en eventueel televisie af te sluiten. In dat geval kun je hier direct gebruik van maken nadat je verhuisd bent.