Geld

Geen paniek deze drie oplossingen helpen tegen de hoge inflatie

Je kunt geen krant meer openslaan, journaal aanzetten of nieuwsapp lezen of het gaat erover: de enorm hoge inflatie van dit moment. In combinatie met een rente voor spaargeld die steeds lager wordt, zorgt dit bij veel particuliere spaarders voor paniek. Je appeltje voor de dorst lijkt te verdampen en je zakcentje voor je oude dag lijkt te verdwijnen.

Angst is een slechte raadgever, dus laat deze emotie zeker niet de overhand krijgen. Maar neem deze signalen wél serieus. Want dat er gekke dingen met ons goede geld aan de hand zijn, is een feit. Toch zijn er ook oplossingen voor dit dreigende probleem. Hierbij een top 3 van mogelijkheden waardoor de stijgende inflatie jou niet gaat raken.

1. Steengoede keuze

Ben je al de gelukkige bezitter van een eigen huis? Dan is het waarschijnlijk een slim idee om extra af te gaan lossen op je hypotheek. Zeker wanneer je al wat langere tijd geleden deze hebt afgesloten toen de hypotheekrentes nog hoger waren.

In dat geval zijn er nog meer mogelijkheden die gunstig kunnen zijn, het kan namelijk zo zijn dat wanneer je extra aflost (of dit al flink hebt gedaan) je in een andere risicocategorie valt voor de bank. Zodra dit het geval is, wordt je hypotheekrente naar beneden toe bijgesteld.

Deze directe besparing op je maandlasten zie je terug in je vaste lasten per maand. Dit resulteert weer in meer geld overhouden aan het einde van de maand. Win-win situatie!

2. Leren investeren

Investeren klinkt vaak groot en eng, toch kan iedereen dit op zijn eigen niveau doen. Je hoeft hier geen miljoenen voor op de bank te hebben, ook met een klein vermogen zijn er interessante en waardevaste opties.

Naast vastgoed zijn er namelijk tal van andere zaken waar investeren een goede optie is. Van goede wijnen tot kunst, de keuze is reuze. Aan te raden is om voor iets te gaan waar je affiniteit mee hebt. Ontbreekt de kennis je en geen tijd je erin te verdiepen? Dan zijn de oude vertrouwde aandelen altijd nog een optie.

Wanneer je weinig tijd, kennis en ervaring hebt ga dan voor een zogenaamde EFT. Hiermee spreid je automatisch je kansen en dus ook je risico.

3. Stuivertje wisselen

Naast ons vertrouwde geld is de andere soort munt enorm populair. Het kan dan ook ontzettend lonen om de inflatie van ons ‘normale geld’ te tackelen door crypto te kopen.

Ook dit vinden mensen vaak spannend en dat is begrijpelijk. Cryptomunten fluctueren snel in waarde, maar over de lange termijn is wel een toenemende trend te zien Zeker wanneer je kiest voor een betrouwbare cryptomunt zoals Bitcoin.

Doordat dit een online munteenheid die schaars is (maximaal 21 miljoen stuks en vooraf een bepaald tempo van toename), is de Bitcoin inflatiebestendig.

Alternatieven voor je geld

Kortom, zonder veel kennis en ervaring kun jij je spaargeld wat inflatiebestendiger maken. Rijk en hyper intelligent hoef je hier niet voor te zijn, het verzamelen van de juiste kennis en contacten is voldoende.