Gezondheid

Pak je hooikoorts aan met deze tips

Vliegen de pollen je alweer om de oren en ben je flink aan het niezen? We zitten natuurlijk midden in de lente, dus heeft dat waarschijnlijk alles te maken met hooikoorts! Heb je hier veel last van? Gelukkig heeft gezondheidsdeskundige Marcel een paar fijne tips om jouw klachten te verlichten.

Hooikoorts

Niezen, een loopneus, jeukende ogen: het is een vervelend kwaaltje, die hooikoorts. Wist je dat een op de vijf Nederlanders last heeft van hooikoortsklachten? Als je last hebt van hooikoorts heb je last van een allergie. De klachten die daarbij horen, krijg je door stuifmeel van sommige grassen, planten of bomen. Hierdoor ontstaan die vervelende klachten: je krijgt stuifmeel in de ogen, neus, mond, keel of luchtpijl. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm aanmaken.  

Allergie of hooikoorts

Hooikoorts is een allergie, waardoor je ook de bijbehorende klachten ervaart. Het kan zijn dat je misschien geen hooikoorts hebt, maar wel een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Ga daarom bij allergische klachten altijd eerst even naar de huisarts. Die persoon kan bepalen of je een allergie hebt voor pollen of voor iets anders. De huisarts kan je medicatie voorschrijven. Maar je kunt ook zelf wat doen om je hooikoortsklachten te verminderen.  

Tips

Droog je kleding of andere was niet buiten. Pollen kunnen dan namelijk aan de was blijven hangen. Probeer je regelmatig om te kleden, vooral als je thuiskomt en doe die kleding dan ook meteen in de was. Zo blijven de pollen in je kleding niet rondzweven in je huis. Wrijf ook niet te veel in je ogen als je last hebt, dat verergert de klachten.   Heb je vaak last van hooikoorts? Dan is het een goed idee om hooikoortsrader.nl op te slaan in je telefoon of op je laptop. Op deze website kan je namelijk dagelijks informatie vinden over de pollendruk, actuele klachtenniveau, meerdaagse verwachtingen en pollentellingen.  

Meer weten? Gezondheidsdeskundige Marcel geeft hieronder nog meer handige tips om jouw klachten te verminderen.