Artikelen

Wat oorlog met de hersenen van een kind doet

De dodenherdenking: een dag waarop we allemaal extra stilstaan bij de gevolgen van oorlog. Want die gevolgen kunnen decennia lang zorgen voor trauma. En worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Daarom startte War Child een nieuwe campagne genaamd: 'Oorlog is Erfelijk'. Waarin bekende Nederlanders, die in oorlog hebben geleefd, openhartig hun verhaal vertellen.

Geert Mak, Arnon Grunberg en Frédérique Spigt willen - in samenwerking met War Child - op deze manier aandacht vragen voor oorlogstrauma’s. 

Kind in oorlog

Bij Koffietijd zijn neuropsycholoog Erik Scherder en presentatrice Leila Prnjavorac te gast. Leila is als negenjarig meisje samen met haar ouders gevlucht toen de oorlog uitbrak in voormalig Joegoslavië. Ze vertelt dat ze als kind in eerste instantie dacht dat ze in een film zat. "Toen we waren gevlucht, dacht ik altijd nog dat ik terug zou gaan. Het is veel meer een avontuur en een belevenis. Maar de oorlog begint echt pas als je eruit bent."

Ook heeft Leila vier maanden moeten onderduiken in Joegoslavië. En dat heeft een enorme impact gehad. "Daarna moet je alles opnieuw leren. Ook het feit dat je vrij bent en dat je kind mag en kan zijn. Als een oorlog begint, vervalt je onschuld." De vader van Leila zat een jaar lang ondergedoken. "Mijn vader was er daarna fysiek altijd bij, maar emotioneel minder."

Gevolgen

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder doet stress in tijden van oorlog extreem veel met een kind. "Hierbij kijk je naar de stress van een kind, maar ook van de ouders. Want dat voelen kinderen. De stress komt ook precies aan in een periode dat hun hersenen nog volop in de groei zijn. Dat betekent dat zij een verhoogd risico hebben om later bang te worden voor alles in hun leven."

'Oorlog is Erfelijk'

De campagne loopt van 11 april tot 15 mei. Ook zanger Blaudzun, presentatrice Leila Prnjavorac en Holocaust-overlevende Eva Weyl werken hieraan mee. De psychologische gevolgen van conflicten zijn namelijk enorm. Zonder vroegtijdige interventie kunnen gevoelens van angst, ongerustheid of verdriet uitgroeien tot ernstige psychische aandoeningen. War Child biedt bescherming, psychosociale ondersteuning en onderwijs, zodat kinderen zich veilig voelen en kunnen praten over hun ervaringen en gevoelens.

De portretten van bekende Nederlanders uit de campagne van War Child zijn op 3, 4 mei om 16.20 uur en op 5 mei om 15.20 uur te zien bij de EO op NPO 1 en op NPO Start.