Gezondheid

Hoe kies ik een matras? 3 tips voor de beste keuze!

Het is je misschien ook al overkomen: je bent in een beddenwinkel, of winkelt online en wordt overweldigd door het aantal soorten matrassen. Van traagschuim en koudschuim tot pocketvering of bonellvering matrassen, het aanbod is enorm.

We snappen dat het lastig is om een keuze te maken. Daarom wat hulp van onze kant! Wat is de beste matras voor jouw lengte, slaaphouding of andere vereisden. Lees snel verder en kies binnen no-time de matras die bij jouw past!

Tip 1: Begin bij het begin, kies het juiste formaat

Allereerst is het belangrijk om het juiste formaat te kiezen. Er zijn verschillende eenpersoons, tweepersoons en twijfelaar matrassen. Welk formaat het best bij je past is afhankelijk van een aantal zaken: denk bijvoorbeeld aan je lengte en breedte, maar ook of je alleen of juist samen slaapt.

Heb je al een bedframe? Dan weet je waarschijnlijk welk formaat je nodig hebt. Een populair eenpersoons matras is bijvoorbeeld een matras van 90x200. Ook voor alle andere afmetingen zijn vaak diverse matrassen beschikbaar.

Tip 2: Kies een matras die bij je slaaphouding past

De positie waarin je slaapt, speelt een rol bij het vinden van het beste matras. Het is  namelijk belangrijk om een matras te kiezen die jouw lichaam volledig ondersteunt en rug-, schouder-, heup-. of nekklachten voorkomt.

Slaap je op je rug? Dan heb je een stevig matras nodig voor een optimale ondersteuning van jouw rug en hoofd. Een matras met een kern van veren en een schuimlaag is dan de beste keuze! Als je op je zij slaapt, lig je meestal veel dieper. Een dikker matras is dan ideaal. Zo wordt jouw wervelkolom in een ontspannen, neutrale houding ondersteunt. Lig je de hele nacht op je buik? Kies dan voor een zacht matras. Zo voorkom je dat jouw bekken onder druk komen te staan.

Daarnaast speelt ook je persoonlijke voorkeur een rol! Een matras waar je heerlijk op slaapt en uitgerust op wakker wordt is belangrijk. We raden aan om verschillende matrassen te testen om uiteindelijk de beste keuze te maken.

Tip 3: Kies je favoriete schuimsoort

Je hebt bijna je favoriete matras gevonden! Het is alleen nog belangrijk om na te denken over de kern van het matras. Verschillende soorten matrassen worden namelijk gemaakt van verschillende soorten schuim. Ook hier moet je op letten bij het kiezen van een matras. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit koudschuim en traagschuim, maar je kunt ook kiezen voor een binnenveringsmatras.

Koudschuim is stevig en ventileert goed. Het materiaal biedt een goede ondersteuning en voelt koel aan. Wil je liever iets zachter en warmer liggen? Dan is een traagschuim matras ideaal. Traagschuim vormt zich naar je lichaam en voorkomt of verhelpt klachten.

Welk matras past bij mij?

Heb je alle stappen gevolgd en je favoriete matras gekozen? Super! Wel is het belangrijk om het matras nog even goed te testen. Bij veel winkels of online aanbieders mag je proefslapen. Probeer het matras een aantal weken uit en bepaal of het matras echt bij je past.