Artikelen

Wereld Bijendag: tijd voor een Bijen CAO!

Honing doen we in onze verse muntthee, op een broodje geitenkaas óf op een pannenkoeken. Dat we zo kunnen smullen van dit zoete goedje is dankzij de bij. En dat lieve beestje eren we vandaag, want het is Wereld Bijendag! Dat doen we samen met directeuren van 'Bee in Balance' Quinty van Drie en Marc van der Heijden.

Er valt nog veel te leren over de bij

Laten we bij het begin beginnen, want veel mensen zien het verschil niet tussen bijen, hommels en wespen. Toch is dat zo gek nog niet. Ze zien er dan misschien toch wat anders uit, maar hommels zijn ook bijen. Bijen en hommels zijn het makkelijkst te herkennen aan hun harige vacht. Wespen daarentegen zijn kaal en hebben zwarte met felgele strepen. 

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn wespen helemaal niet agressief, tenzij ze zich bedreigd voelen. Ook bijen en hommels zijn van nature geen kwade beestjes. Het grote verschil tussen wespen, bijen en hommels is dat wespen en hommels meerdere keren kunnen steken. Bijen daarentegen moeten één steek met hun leven bekopen. Hun angel heeft weerhaken, waardoor de angel uitvalt na de steek. Zij zullen dus enkel steken wanneer het écht nodig is. 

De honingbij en de wilde bij

We weten de bij nu te herkennen, maar er zijn zo'n 350 verschillende soorten in Nederland. In grote lijnen zijn ze op te splitsen in de honingbij én de wilde solitaire bij. 

In Nederland hebben we slechts een soort honingbij. Honingbijen worden verzorgd door imkers. Zij zijn door mensen in Nederland geïntroduceerd vanwege, de naam zegt het al, de honing. Deze soort leeft sociaal, in een groot volk. De honingbijenkoningin produceert een enorme hoeveelheid dochters (werksters) die grote hoeveelheden nectar verzamelen om vervolgens te concentreren tot honing. Die honing gebruikten de honingbijen oorspronkelijk om de winter door te komen, wanneer bloemen met nectar schaars zijn. 

Dit overwinteren is precies de reden waarom de wilde bijen in Nederland geen honing maken: wilde, of wel solitaire bijen in ons land overwinteren namelijk niet. Ze zijn als volwassen dier vaak in kleine groepen maar een seizoen actief en sterven dan. De jonge bijen die pas het volgende jaar in actie komen, overwinteren in de bodem of in een bedje van plantenresten. Ze hebben dus in tegenstelling tot de honingbij geen wintervoorraad voedsel nodig. Ze verzamelen alleen voedsel voor de larven en om te kunnen vliegen. 

Het welzijn van de bij

Zoals we al eerder hebben besproken in Koffietijd gaat het niet goed met de bij. Met Bee in Balance gaan ze langs bij bedrijven en proberen ze samen met hen te kijken naar een oplossing. Ze plaatsen dan een bijenhotel op hun erf waardoor werknemers bewuster worden en het zien als 'onze bijen'. Daar ga je dan toch om geven en voor zorgen!

Bijen zorgen niet alleen voor de bestuiving van bloemen, maar ook van katoen, noten, groente en fruit! Wij mensen moeten de waarde van de bij meer gaan inzien, want dat gebeurt nog véél te weinig. We snappen eigenlijk nog niet zo goed dat we ze voor alles nodig hebben. 

Een Bijen CAO

De rol van de bij is dus erg belangrijk en om deze te bewaken heeft ‘Bee in Balance’ samen met verschillende experts iets fantastisch in het leven geroepen: Een Bijen CAO! 

Samen met Vakbond voor Dieren en verschillende bijenexperts, kijkt ‘Bee in Balance’ naar hoe ze de belangen van deze waardevolle medewerkers (de bijen) kunnen borgen zodat zij gezond en veilig kunnen werken. De eerste bijencao ter wereld is op 19 april ondertekend in Naturalis.

Geef jij de bij ook een beter leven?

  • Koop en eet dan biologisch: hoe meer we biologisch eten, hoe meer er biologisch geteeld wordt en hoe meer bijen nectar kunnen halen uit deze biologische planten zonder daar dood aan te gaan. 
  • Plant bloemen in je tuin of op je balkon: zorg wel dat het biologische zaadjes zijn. Anders krijgen de dieren alsnog gif binnen.
  • Plaats een bijenhotel: in een bijenhotel overwinteren wilde bijen en leggen ze eitjes. Je kan deze kopen maar ook gewoon in een stuk hout wat gaten boren. wilde bijen hebben onze hulp nodig omdat er steeds minder huizen zijn met rieten daken, minder houtwallen en holle stengels. 

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kunnen initiatieven als de Bijen CAO een succes worden!