Artikelen

De helden van het Rode Kruis

Het Rode Kruis beschikt over het grootste vrijwillige hulpverleners netwerk ter wereld. En dat is maar goed ook, want dankzij die vrijwilligers kan de hulp geboden worden die zo hard nodig is. Ook nu, tijdens de oorlog. Marieke van Schaik, directeur Rode Kruis, en Jessica Derksen, vrijwilliger vertellens ons er meer over.

Het eerste vriendelijke gezicht

Inmiddels zijn al 5,8 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht. Het 'Rode Kruis' ondersteunt momenteel 26 opvanglocaties. 1 daarvan runnen ze van A tot Z. Op deze opvanglocaties leveren ze vooral een gastheer/gastvrouw: zij heten mensen hartelijk welkom, begeleiden mensen naar hun kamer, bieden luisterend oor en zijn er voor de eerste zorgen. Ondertussen heeft het Rode Kruis meer dan 10.000 mensen geholpen bij een Humanitaire Service Punten met onder andere wat eten en drinken en EHBO waar nodig. Ook delen ze simkaarten uit zodat mensen contact kunnen houden met thuis en helpen ze mensen aan kleding uit hun eigen centrale kledingmagazijn.

De helden van de vrijwilligers 

Vrijwilligers zijn het hart en ziel van deze organisatie. Zonder hen is het 'Rode Kruis' nergens. Het is een hechte groep waarbij iedereen voor elkaar klaar staat zonder er wat voor terug te vragen. Hierdoor kunnen ze zo veel werk verrichten.

Zo ook Jessica, zij is één van die 16.000 vrijwilligers. Wij vroegen haar hoe het voor haar is om vrijwilliger te zijn bij het Rode Kruis: "Het is heel waardevol om iets te mogen doen. Om mensen weer te zien lachen en hoop te geven. Dat geeft mij voldoening. Ik wilde niet langer langs de zijlijn staan en wilde een steentje bijdragen. Zeker tijdens zo'n crisissituatie. Ik ben ook waanzinnig trots op het Rode Kruis als je kijkt naar wat ze allemaal doen. Heel veel blijft uit het zicht van mensen, maar ook achter de schermen gebeurd het zoveel."

Buitengewoon betrokken

De afgelopen jaren lag er extra druk op de vrijwilligers. Marieke vertelt ons dat de coronacrisis erg heftig was voor de vrijwilligers: 'Ze hebben overuren gedraaid. Niet alleen in de zorg was er hulp nodig, maar ook bijvoorbeeld in het vervoer en in het vaccineren.' Om ze in het zonnetje te zetten heeft het 'Rode Kruis' een boek gemaakt: 'Buitengewoon Betrokken'. In het boek staan 82 vrijwilligers. 

Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het Rode Kruis ten alle tijden noodhulp bieden die nodig is.