Artikelen

3 feitjes over je buikgezondheid

Een goede buikgezondheid is ontzettend belangrijk. Zorg je goed voor je buik, dan doet je buik dat ook voor jou. We hebben er de afgelopen weken, samen met Activia, veel aandacht aan besteed.

Met gezondheidsdeskundige Marcel Brienne testen we bij Koffietijd onze kennis over de buikgezondheid. Maar om het allemaal nog handig terug te lezen, hebben we de feitjes op een rij gezet. Zo kan jij je kennis ook weer doorgeven.  

Wist jij dit?

1. Hoeveel procent van je gelukshormoon wordt in je buik wordt gemaakt? 

Het is 90%. Serotonine, je gelukshormoon wordt in je buik gemaakt. Dit gelukshormoon zorgt voor goede communicatie tussen zenuwcellen in je darmen en in je hersenen en heeft grote invloed op je stemming. Dit is een van de redenen dat je darmen ook wel je tweede brein wordt genoemd, daar heeft Charlotte Labee ons alles over verteld.

2. Hoeveel keer moet je kauwen op een hap eten, voor een goede spijsvertering?

Het is echt vaak: het wordt geadviseerd om tussen de twintig tot veertig keer te kauwen. Hetty zei het onlangs al: eet als een koning! Dat betekent goed en vaak kauwen en de tijd nemen voor een maaltijd. Kauwen is namelijk het startsein voor je spijsvertering. Kauw je niet goed, dan is het lastiger om je eten te verteren en dit kost weer meer energie.

3. Is dit een feit of een fabel: Prebiotica zijn bacteriën die goed zijn voor je gezondheid.

Prebiotica zijn voedingsstofjes voor je darmbacteriën en Probiotica, dat zijn levende bacteriën. Dit zijn júist goede bacteriën. Heel goed voor je gezondheid! Je kan je darmflora verbeteren door voeding te eten die al van nature goede bacteriën bevat, zoals kimchi, zuurkool of bijvoorbeeld een milde yoghurt met probiotica.