Gezondheid

Apenpokken, hoe zit het nou precies?

Naast Corona is er dit jaar nog een virus waar veel om te doen is; het Apenpokkenvirus. Maar wat houdt dit virus nou precies in? Hoe kun je het herkennen en wat moet je doen als je besmet bent? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat is het virus precies?

Apenpokken is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Hoewel het virus vooral knaagdieren treft, raken mensen nu ook steeds vaker besmet. Volgens het RIVM wordt de ziekte sinds mei 2022 bij mensen in Europa vastgesteld, die geen directe link met deze gebieden in Afrika hebben. Een Belgische arts, die zich bezighoudt met het onderzoek naar besmettingen, stelt echter dat er al sinds midden april besmettingen aan de gang zijn. Het opheffen van de coronamaatregelen zou ervoor zorgen dat het virus sneller wordt overgedragen. In Nederland staat de teller inmiddels op 26 besmettingen (1 juni 2022).

Hoe kun je apenpokken krijgen?

De meeste mensen krijgen apenpokken nadat ze in contact zijn geweest met mensen of dieren die met het virus besmet zijn. Het virus dringt het lichaam binnen via de slijmvliezen (zoals de mond, neus en ogen) of via open wondjes. Ook kan het virus zich via druppels uit blaasjes of mond- en keelholte verspreiden. Het virus is besmettelijk via huid-op-huidcontact en het uitwisselen van lichaamssappen, dus niet via de lucht zoals Covid-19. Zowel mensen als dieren kunnen elkaar besmetten.

Hoe herken je apenpokken?

De verschijnselen van apenpokken lijken op die van de ‘gewone’ pokken, maar zijn over het algemeen wat milder. Vaak begint de ziekte met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Eén tot drie dagen na de griepachtige eerste verschijnselen krijg je blaasjes op de huid. Deze beginnen als vlekken en gaan over in blaasjes. Meestal begint de uitslag in het gezicht, of rond de anus en schaamstreek. Daarna verspreid deze zich meestal naar de rest van het lichaam.

De blaasjes lijken op die van de waterpokken, maar zijn ietsjes groter. De blaasjes drogen uiteindelijk in, waarnaar er korstjes overblijven. Die vallen na twee tot drie weken van de huid af. De meeste mensen herstellen na een aantal weken van de ziekte. In enkele gevallen is een ziekenhuisopname nodig. Er zijn maar weinig gevallen waarbij de ziekte iemand fataal is geworden.  

Wat moet je doen als je besmet bent met apenpokken?

Apenpokken zijn niet zo besmettelijk als het Coronavirus, maar het is natuurlijk wel goed om voorzichtig te zijn. Ben je in hoog-risicocontact geweest met een besmet persoon? Dan moet je drie weken in quarantaine. Een hoog-risicocontact is het hebben van huid-op-huidcontact met een besmet persoon. Als iemand positief test op apenpokken, dan moet diegene in isolatie blijven totdat alle klachten voorbij zijn. Dat is wanneer de korstjes van de huid zijn afgevallen.

Is er een vaccin tegen apenpokken?

Omdat de pokken sinds 1980 niet meer voorkomen in de wereld vanwege het succes van het vaccin van toen, is het vaccin stopgezet. Dat oude vaccin beschermt echter niet voldoende tegen de huidige apenpokken. Een nieuwe versie van het pokkenvaccin kan in de eerste dagen na mogelijke besmetting gebruikt worden, of als bescherming vooraf voor mensen met een grotere besmettingskans. Het is niet mogelijk om dit vaccin zelf aan te vragen bij de huisarts of de GGD.

 

Bronnen: