Gezin

Zweetvlekken en zweetgeur verwijderen uit je kleding

Ja, we doen het allemaal: zweten, of transpireren. Klinkt mooier, maar is hetzelfde. Zweten is belangrijk voor ons lichaam, omdat het een manier is om onze lichaamstemperatuur te reguleren én om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Maar het kan zweetvlekken en zweetgeur in je kleding tot gevolg hebben. En dat willen we niet!

Onze eigen schoonmaakdiva Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja, heeft daar gelukkig een heel eenvoudige oploossing voor. Want uiteindelijk willen de zweetvlekken verwijderen én onze neus ophalen voor de zweetgeur die in onze kleding zit. Laten we aan de slag gaan!

Begin bij de bron

Toch nog even wat achtergrondinformatie voordat we de vlekken en de geur gaan behandelen. Waar komen die nare plekken en penetrante geur vandaan? Het begint allemaal bij de zweetklieren die we onder onze oksels hebben zitten. Deze zijn namelijk anders dan de zweetklieren in de rest van ons lichaam. Als we het warm hebben zweten we op diverse plekken, maar dan is ons zweet puur water.

Onder onze oksels hebben we te maken met zogenaamde apocriene zweetklieren. Deze maken een combinatie aan van vetten en eiwitten. Dit, samen met bacterieën die we over ons hele lichaam hebben zitten, veroorzaakt de vervelende zweetplekken en zweetgeur. 

 

LEES OOK
Marja maakt graag schoon met soda

 

Zweetklieren dichtmetselen

Tja, het spijt me, deze beschrijvingen zijn geen prettig beeld, maar leggen wel precies uit wat er gebeurt. En dat is belangrijk om het te begrijpen. Om al deze narigheid te voorkomen smeren we deodorant onder onze oksels. In de meeste deodoranten zit aluminium chloorhydraat, een omstreden ingrediënt.

Los van hoe slecht aluminium voor ons kan zijn - hier zijn de meningen nog steeds heel erg over verdeeld by the way - doen de meeste deo's iets wat we niet willen. Ze blokkeren onze zweetklieren wat helemaal niet helpt. Het beste is om een deo te zoeken met aluinsteen erin. Een natuurlijk ingrediënt wat helpt om de bacteriën tegen te gaan. Ook is het goed om meer water te drinken.

Ouderwets en vertrouwd middel

Goed, dat is het deel over hoe je zweetvlekken en zweetgeur zoveel mogelijk kunt voorkomen. Maar wat als de vlekken en geur al in de kleding zitten? Wat moet je dan doen? De ouderwetse manier, die ik ook nog van mijn moeder heb geleerd, is: Biotex inweekmiddel. Gewoon de bekende groene verpakking met poeder. Vul een kom met water en een goede schep inweekmiddel. Kledingstuk erin leggen en een paar uur, of een nachtje, laten staan. Daarna wassen in de wasmachine.

Tijdbesparende oplossing

Maar tegenwoordig heb je ook vloeibaar inweekmiddel. Dat is zo handig. Hiermee kun je gericht de zweetplekken insmeren, even laten intrekken en dan wassen volgens de voorschriften. Het is gemakkelijk, het scheelt tijd en daar ben ik helemaal voor als de mogelijkheid er is. We hebben uiteindelijk voldoende te doen iedere dag! En, mocht de vlek of de geur heel hardnekkig zijn, dan kun je het nog steeds met het poeder proberen. 

Bron: Schoonmaken met Marja

Wil je Marja's tip nog even rustig bekijken, dat kan hieronder