Artikelen

Dol op haring? Dit jaar is de Hollandse Nieuwe éxtra vet

Lekker met een uitje en zo uit het vuistje.. We hebben het natuurlijk over de haring en daar kunnen we vanaf vandaag extra van smikkelen. Want op 14 juni vieren we de Hollandse Nieuwe vangst van 2022. Dat doet het Nederlands Visbureau wederom door het eerste vaatje Hollandse Nieuwe te veilen.

De dag van de veiling is een echte jarenlange traditie, die de afgelopen twee jaar helaas zijn overgeslagen vanwege de coronamaatregelen. Vandaag wordt de traditie gelukkig voortgezet, dus is het een extra feestelijke dag! 

Overal te koop

Tijdens de veiling van het eerste vaatje haring wordt het seizoen van de 'Hollandse Nieuwe' dus officieel ingeluid. Heb je geen tijd om de veiling te bezoeken, maar wil je toch die overheerlijke Hollandse Nieuwe? Dan hoef niet lang te wachten, want vanaf 15 juni is de beruchte haring weer overal te koop. Volgens experts - die de haring al getest hebben - kun je dit jaar een extra vette vis verwachten. Het vetpercentage dit jaar is zo'n 22 procent. Hierdoor is de smaak extra én lekker romig. Maar er is ook één nadeel: hij is duurder dan eerdere jaren, vanwege de gestegen energie- en personeelskosten. 

Topomzet

Maar die prijs heeft geen invloed op de verkoop van de haring. Want Deense en Noorse haringfabrieken draaien de laatste tijd al op volle toeren, waardoor de vishandel vanaf woensdag 15 juni een topomzet kan draaien. Scandinavische vissers zijn al sinds eind mei Hollandse Nieuwe aan het vangen. Want voor wie het nog niet wist: de beruchte haring wordt uit de Noordzee gevist, maar komt in Denemarken en Noorwegen aan land. 

Hollandse Nieuwe

Wist je dat de haring maar tot 1 september de naam 'Hollandse Nieuwe' mag dragen? Daarna wordt het 'maatje' genoemd. En die naam heeft te maken met het vetpercentage van de vis. De haring moet namelijk binnen vier à vijf weken gevangen worden, omdat het vetpercentage dan goed genoeg is om het 'Hollandse Nieuwe' te noemen. Het percentage goed genoeg vanaf 16 procent en onstaat doordat de haringen in het voorjaar zich vol eten met plankton. Hierdoor kan dat percentage oplopen tot wel 25 procent! Vanaf de maanden juli en augustus gebruikt de haring het vet voor hom en kuit, waardoor het vetpercentage afneemt. En krijgt het een vastere structuur. Daarom is nu hét moment voor die lekkere (en vette) Hollandse Nieuwe uit het vuistje. Ook bij de Koffietijdredactie loopt het water al in de mond!

 

Bron: NU.nl