Artikelen

Waarom hulphonden belangrijk zijn voor kinderen met autisme

Een hondenvriendje die je helpt bij het verwerken van prikkels: dat doet een hulphond bij kinderen met autisme. Dat is voor hen heel belangrijk en bij Hulphond Nederland is dat mogelijk. Zij leren kinderen omgaan met drukte en stress die zij vaak om zich heen voelen. Maar hoe helpt een hond daarbij?
Nicolette van Dam, ambassadeur van Hulphond Nederland ging voor Koffietijd langs bij Daan, die oefent met twee hulphonden.

Therapie met honden

Daan krijgt tijdens zo'n therapiedag een oefening met twee speciaal getrainde honden, waar hij een parcours mee moet afleggen. Dat doet Stichting Hulphond om Daan te helpen om om te gaan met prikkels. Want voor kinderen die autisme hebben, zijn prikkels vaak intensiever. Tijdens de oefening moet Daan op één van de honden letten en tegelijkertijd probeert de andere hond hem af te leiden. Hij mag hij zich niet gek laten maken en vooral rustig blijven communiceren. Dat zijn allemaal skills die hij in het dagelijks leven toe kan passen.

Ook Daan is heel blij met de therapie en ervaart het op een fijne manier. "Dit is heel leuk, want dit zijn echt een lieve honden en ik vind het heel fijn om met hem te spelen. Maar nu kan ik ook beter aangeven als ik het te druk vind worden om mij heen. Dan zeg ik het tegen mama of papa dat ik een time-out wil en ga ik even naar mijn kamer." 

Hulphond voor iedereen

Niet alleen voor kinderen met autisme geeft een hulphond steun. Hulphond Nederland is er ook voor jongeren met ADHD of psychiatrische problematiek zoals trauma, depressie, burn-out, pestproblematiek, gedrags- en emotieregulatie, hechtingsproblematiek, sociaal-emotionele problematiek, negatief zelfbeeld of faalangst. Ze focussen zich op het verbeteren van communicatie vaardigheden, spanningsregulatie en effectregulatie. En het vergroten van zelfinzicht, zelfstandigheid en weerbaarheid.

Het goede doel

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan Hulphond Nederland steeds meer mensen helpen.