Entertainment

Het leven van Elvis Presley door de ogen van Dries van Kuijk

Op 23 juni is het zo ver: dan is de nieuwe speelfilm ‘Elvis’ te zien in de bioscoop. In deze meeslepende film zien we het leven van Elvis Presley door de ogen van zijn toenmalige, Nederlandse manager Colonel Parker.

Een prachtige film waarbij kan worden gelachen, maar waarbij je ook vrijwel zeker ontroerd raakt door het tragische en tegelijkertijd bijzondere verhaal van deze muzikale legende. Koffietijd was aanwezig bij de première en we hebben de film alvast mogen zien!

King of Rock and Roll

Het is inmiddels alweer 45 jaar geleden dat de King of Rock and Roll overleed, maar zijn invloed in de muziekindustrie is iets wat nog altijd voortleeft. Tijdens Elvis’ beginnende carrière zag Amerika er heel anders uit. Er werd letterlijk gedacht in zwart-wit: zwarte mensen zaten gedwongen achter in de bus en woonwijken werden ingedeeld op huidskleur. Het was dan ook erg controversieel toen Elvis met zijn rock and roll muziek uitkwam.

Rock and roll kwam namelijk voort uit zwarte muziek zoals r&b, gospel, jazz én blues. Toch zorgde de uitzonderlijke, vaak bijna ‘sensuele’ verschijning van Elvis ervoor dat menig jong vrouwenhart sneller ging kloppen. In de film komt ook duidelijk terug hoe jongeren destijds schreeuwden, juichden én flauwielen als ‘Elvis the Pelvis’, zoals hij werd genoemd, met z'n heupen zwaaide.

Een manager met een agenda

De film focust op de relatie tussen Elvis Presley (gespeeld door Austin Butler) en zijn manager: de Nederlandse Dries van Kuijk, beter bekend als Colonel Parker (gespeeld door Tom Hanks). Van hun ontmoeting, naar Elvis’ grote doorbraak, tot aan zijn dood; we volgen de ups en downs tussen deze twee mannen en hoe Parker Elvis niet alleen groot maakte, maar ook kapot maakte.

Tekst gaat verder onder de trailer

 

De zegen van Priscilla Presley

De relatie tussen Elvis en zijn vrouw Priscilla wordt in de film ontroerend in beeld gebracht. Bij Elvis’ roem hoorde natuurlijk veel vrouwelijke avances, waar hij - als we de film mogen geloven - veelvuldig op inging. Toch was het uiteindelijk zijn verslaving aan medicatie die deze relatie de das om deed. Toen de echte Priscilla Presley (inmiddels 77 jaar oud) de film voor het eerst mocht zien, kwam ze geëmotioneerd de film uit. Regisseur Baz Luhrmann (bekend van o.a. Moulin Rouge) kreeg uiteindelijk haar volledige zegen. Ze was onder de indruk zei ze van hoe hij de menselijkheid van Elvis in beeld heeft gebracht; niet enkel het icoon.

De legende leeft voort

Elvis Presley is tijdens zijn leven én daarna natuurlijk uitgegroeid tot een ware muzieklegende. Maar helaas, zoals bij vele legendes, kwam hij tragisch en vroegtijdig om het leven. Hij overleed op 42 jarige leeftijd aan een hartstilstand. En om het nog tragischer te maken werd hij gevonden op de WC. Velen leggen schuld bij Colonel Parker, die voor zijn eigen gewin, Elvis zou hebben uitgebuit.

Toch wordt Parker in de speelfilm niet neergezet als een boef, maar een man met meerdere kanten. Dit maakt de film extra interessant, omdat je niet direct een kant kiest. Zelfs iemand die maar weinig van Elvis Presley weet, zal de film mooi en onderhoudend vinden. En ja, de muziek is en blijft natuurlijk onvergetelijk. Alleen al dat is een avondje bioscoop meer dan waard.

‘Elvis’ is vanaf 23 juni 2022 te zien in de bioscoop.