Dieren

Hoeveel wolven zijn er in Nederland?

Je leest het steeds vaker: Shetlandpony in Friesland mogelijk doodgebeten door wolf en Nieuw wapen tegen wolf: Italiaanse berghonden bewaken schapen op Strabrechtse Heide.

De wolf is terug in Nederland. De eerste wolf vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier een tweede wolf bij en zij kregen in 2019, 2020 en 2021 jongen.

Wolf terug in Nederland

BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade regelt, is vandaag met nieuwe cijfers gekomen over het huidige aantal wolven in Nederland. Het aantal wolven in Nederland neemt nog steeds toe. In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland.

Zwervende wolven

Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe. Daarnaast trokken minimaal 11 zwervende wolven verspreid door ons land. Eén van de zwervende wolven is een nakomeling van een wolvenpaar, waarbij de vader afkomstig is van Alpiene populatie en de moeder van de Centraal Europese populatie.

Verdachte omstandigheden

Dit is vrij zeldzaam; een vermenging van twee deelpopulaties wordt pas recent in Duitsland, af en toe, waargenomen. Drie wolven vonden de dood; twee door een aanrijding en één dode wolf is onder verdachte omstandigheden aangetroffen.

De activiteit van de wolf wordt op verschillende manier gevolgd. Bijvoorbeeld aan de hand van waarnemingen. Dit kunnen zichtwaarnemingen op bijvoorbeeld een wildcamera zijn, maar ook wolvenkeutels. Ook op gedode landbouwhuisdieren wordt DNA van de wolf aangetroffen.

Wolf in Noord-Holland

In de afgelopen periode is voor het eerst een melding van een wolf in de provincie Noord-Holland gedaan. Ook bezocht een wolf de provincie Utrecht, wat lange tijd niet is voorgekomen. Opvallend is ook dat er meerdere meldingen werden gedaan van wolven in de bebouwde kom. Dit gebeurde in Amersfoort, Heumen, Nunspeet en Velp.

Natuurmonumenten

In februari van dit jaar trok Koffietijd ook de natuur in om de wolf te spotten. Vivian ging naar natuurgebied Planken Wambuis bij Ede om met boswachter Frank Theunissen te praten. Dit natuurgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en zij zijn heel blij met de terugkomst van de wolf. Deze zorgt namelijk voor meer biodiversiteit.

Bron: bij12.nl

Bekijk hieronder Vivian's zoektocht naar de wolf op de Veluwe