Artikelen

Reizen op zwarte zaterdag? Hier moet je op letten

Gele auto's tellen, je favoriete album op repeat maar vooral urenlang wachten: we hebben het over zwarte zaterdag. Of eigenlijk zwarte zaterdagen. Want komende zomer kunnen we maar liefst vijf mega drukke zaterdagen verwachten. Moet je op één van deze dagen reizen, dan komen de volgende tips hopelijk goed van pas!

Het liefst vermijd je een zwarte zaterdag natuurlijk helemaal, maar soms ontkom je er niet aan. Daarom geeft de redactie van Koffietijd met alle liefde vijf tips om zo'n verschrikkelijke reis te doorstaan.

Tip 1: Goede voorbereiding

Het liefst kom je zo comfortabel mogelijk je reis door, dus maak het jezelf en je partner of familie dan ook echt zo comfortabel mogelijk. Zorg voor genoeg te eten en te drinken, een koelbox of -tas, neem spelletjes mee voor de kinderen, download films op je telefoon of tablet. En, zorg dat je je telefoons of andere devices altijd kunt opladen. Wat ook onmisbaar is: EHBO-set, reserveband, gevarendriehoek en reservelamp in je kofferbak. En natuurlijk, je rijbewijs! Ook een kussen voor in je nek is geen overbodige luxe. 

Tip 2: Splits je reis in twee 

Als het mogelijk is, deel je reis dan op in tweeën. Vertrek een dag eerder en zoek een leuke plek uit om te overnachten. Eigenlijk is het meteen een win-win situatie, want zo ontdek je meteen een nieuwe plek en je kunt langer genieten van je rustpauze. 

Tip 3: Vertrek niet 's nachts

In de nacht vertrekken om files te vermijden. Het klinkt als een goed idee, maar eigenlijk werkt het niet zo. In Nederland kan je inderdaad lekker doorrijden, maar zodra je in de middag door Frankrijk of Duitsland rijdt, heb je een grote kans dat je flink in de file staat. Vertrek daarom midden op de dag, hierdoor vermijd je de grote files die in de ochtend ontstaan en rijd je zo achter de (ondertussen) opgeloste files. 

Tip 4: Tank in een dorp

Op zo'n lange reisdag ontkom je niet aan tanken. Helaas, want tankstations langs de snelweg zijn plekken waar je liever niet komt op een zwarte zaterdag. Ellenlange rijen om te tanken, te parkeren, om eten of drinken te halen en vieze toiletten. Ja, dat is geen pretje. Zoek daarom tankstations op die vlakbij de snelweg zijn, maar dan wel in een dorp in de buurt. Daar zijn gegarandeerd minder mensen om te pauzeren en kun je wat relaxter je benen strekken. 

Tip 5: Pauzes, pauzes, pauzes

Hoe druk het ook is, zorg ervoor dat je pauzes neemt. Het is logisch dat je soms geen trek hebt in de drukte bij tankstations, maar pauzes nemen is echt heel belangrijk. Hierdoor voorkom je ook ongelukken. Het wordt geadviseerd om iedere twee uur een pauze te nemen van 15 minuten. Wil je liever tijd winnen en heb je nog iemand in de auto met een rijbewijs? Zorg er dan sowieso voor dat je regelmatig wisselt van bestuurder.

We wensen je alvast een goede vakantie toe en hopelijk een ontspannen en rustige autorit!