Artikelen

De zomer is vandaag officieel begonnen!

Vandaag is de zomer officieel begonnen, de astronomische zomer om precies te zijn. Vanaf nu tot en met 23 september kunnen we (hopelijk) genieten van zon, zee en strand, of wat je dan ook van plan bent de komende tijd.

De zomer begint ook meteen warm, alhoewel deze ‘warme’ temperaturen van rond de 25 graden geeneens meer écht warm zijn voor ons. Dus maak je borst maar nat voor wat er nog gaat komen, verwachting is dat we er heel warmpjes bijzitten dit jaar!

Astronomische zomer begonnen

Om helemaal precies te zijn is onze astronomische zomer om exact 11:14 vanochtend begonnen. En laten we even bij precieze getallen blijven, we hebben tot 23 september 3:04 ’s nachts om het ook echt zomer te noemen. Daarna is het namelijk officieel weer herfst. Maar, je hoort meteorologen ook altijd praten over de meteorologische zomer. Wat is het verschil?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. De meteorologische zomer start op 1 juni en is in het leven geroepen om het voor meteorologen statistisch makkelijker te maken. Het is nu eenmaal lekkerder werken met hele maanden in plaats van opgebroken maanden. De astronomische zomer daarentegen wordt bepaald op basis van de stand van de zon. Voor ons is dit het moment waarop de zon, vanaf de aarde gezien, op haar meest noordelijke positie staat. We moesten dit, op de redactie van Koffietijd, zelf ook even opzoeken hoor. Vandaag staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring, die op 23 graden Noorderbreedte ligt.

Langste dag van het jaar

De start van de astronomische zomer is ook meteen de langste dag van het jaar voor ons. Dus vanuit een glas halfvol gedachte gaat het vanaf hier alleen maar bergafwaarts. Maar ja, bij Koffietijd bekijken we niets vanuit een glas halfvol gedachte. Wij zien liever de start van een heerlijke zomerse periode waarin de zon rond 22:00 uur ondergaat en we overdag zoveel mogelijk kunnen gaan genieten van het heerlijke warme weer.

Tuurlijk zullen er ook regelmatig buien of onweer zijn, het is en blijft Nederland. Maar hé! Ook dat heeft zo z’n voordelen. Na een paar dagen zon kunnen we altijd wel wat verkoeling gebruiken, toch? Gelukkig zijn we ook ruim op tijd met dit weer voor de eerste zomervakanties. Die beginnen pas in juli, dus we hebben nog even de tijd om te genieten in eigen land, voordat we de drukke wegen op gaan richting het zuiden. Gisteren deelden we alvast enkele tips om de zwarte zaterdagen door te komen in juli en augustus.

Voldoende te doen deze zomer

Of je nu weggaat of in eigen land blijft, één ding is zeker: er is voldoende te doen dit jaar. Na twee jaar van ‘ontberingen’ kunnen we eindelijk weer lekker op pad gaan. Hou dus zeker ook de website in de gaten want bij Koffietijd blijven we online gewoon doorgaan. Of het nu om leuke uitjes gaat, handige tips voor je tuin of lekkere recepten voor een zomerse dag, bij ons is er ook voldoende te doen. Geniet van je zomer!