Entertainment

Dit waren de hit films tijdens de zomer van 1992

1992: Het jaar dat de films Basic Instinct, Sister Act en Beethoven uitkwamen tijdens de zomer. Precies 30 jaar geleden waren dit dé films waar we massaal voor naar de bioscoop gingen.

Speciaal voor jullie blazen we het stof van een aantal golden-oldies, want deze films heb je vast gezien destijds!

Basic Instinct

Wie kent deze klassieker van onze eigen regisseur Paul Verhoeven uit ’92 nou niet? Het verhaal gaat over de fanatieke detective Nick Curran, gespeeld door Michael Douglas, met een zwak voor alcohol. Als hij een brutale lustmoord op de rockster Johnny Boz onderzoekt, beseft hij niet dat hij in een web van leugens, intriges en wellust terecht komt. Johnny is tijdens een gevaarlijk seksspelletje doodgestoken met een ijspriem. Nick komt in een groot en dodelijk web terecht. Zijn eerste verdachte? De sensuele Catherine, gespeeld door Sharon Stone.

Andere belangrijke rollen worden vertolkt door George Dzundza en Jeanne Tripplehorn. De film is, zoals we al zeiden, geregisseerd door de Nederlandse Paul Verhoeven. Maar hij is niet de enige Nederlander die aan deze productie werkte. De wereldberoemde cameraman Jan de Bont staat ook op de aftiteling.

Controversiële scènes

Wist je verder dat de film toentertijd veel besproken werd vanwege de expliciete gewelds- en seksscènes? In de film is een voor Hollywood- ongebruikelijke hoeveelheid erotiek verwerkt. Ook leidde de film tot protesten vanwege de manier waarop de film lesbische en biseksuele vrouwen toonde als kille, emotieloze mensen met een dubieus verleden. Bij de première werd toen zelfs geprotesteerd. En ook niet te vergeten is de scène waarin Sharon Stone ondervraagd wordt en duidelijk laat zien dat ze geen ondergoed aan heeft. Een 'voorval' waar Sharon Stone en Paul Verhoeven tot op de dag van vandaag over discussiëren.   

Wil jij de jaren ’92 herbeleven en vieren dat deze klassieker 30 jaar is geworden? Kijk dan op donderdag naar de film Basic instinct op Net5.

Sister Act

Wie denkt aan Sister Act, denkt aan Whoopi Goldberg. Zij speelt de hoofdrol in deze muzikale komedie uit 1992. “No booze! No sex! No drugs! No way!” Whoopi speelt zangeres Delores, die zingt in een club in Reno. Ze is daar getuige van een moord op een werknemer. De werknemer wordt vermoord door haar vriend, die gangsterleider blijkt te zijn. De politie wil Delores niet kwijt en zetten haar, ter bescherming, in een oud klooster.

Ze maakt al snel twee vriendinnen en probeert met hun weg te sluipen om naar een bar te gaan. Ze worden gesnapt door de hoofdzuster, die Delores in een koor zet. Tijdens de volgende mis wordt iedereen verrast door een groepje swingende zusters. Het vernieuwde koor valt op en krijgt aandacht van de krant. Hierdoor weten de gangsters haar al snel te lokaliseren, waardoor haar oude gangstervriend haar een bezoekje komt brengen.

Heb jij ook zo genoten van de muzikale optredens en Whoopi’s acteerwerk? De film heeft 5 jaar lang geduurd om te maken, tot deze in 1992 in de biscoop te zien was. De cast werd hierdoor heel erg close, mede dankzij tripjes naar Vegas, waar ze verkleed als nonnen soms gingen feesten.

Beethoven

Wie kent het schattige verhaal over de Sint-Bernardhond nou niet?! Deze familiefilm is ook een klassieker uit ’92, die er uiteindelijk voor zorgde dat er daarna nog acht films over de hond werden gemaakt. De familiefilm gaat over familie Newton, die bestaat uit vader, moeder, twee dochters en een zoon. Ze hebben het thuis samen fijn, maar het lijkt toch iets te missen. Op dat moment loopt er een kleine Sint-Bernardpuppy hun huis in.

Zonder dat de familie het weet, was het de bedoeling van twee dieven om Sint-Bernard pups te stelen. De hond is ontsnapt en zomaar het huis binnen gelopen. Beethoven, zoals ze hem noemen, groeit uit tot een gigantische hond met alle gevolgen van dien. Dan probeert de lokale dierenarts dokter Varnick ook nog ervoor te zorgen dat hij de hond kan gebruiken om te experimenteren. Kan de familie hun mensenvriend redden van het noodlot?

Door deze film zijn we natuurlijk verliefd geworden op de hond Beethoven, maar wist je dat we die liefde eigenlijk moeten verdelen tussen twaalf honden? In de film spelen namelijk twaalf verschillende honden één Beethoven. Hoe meer, hoe beter, toch?

Welke 1992 klassieker is jouw favoriet?