Gezondheid

Dit kun je doen om reumaklachten te verlichten

Heb jij wel eens last van opgezwollen polsen, voeten of enkels? Of zijn je gewrichten soms stijf en pijnlijk? Dit zouden weleens reumaklachten kunnen zijn.

Gezondheidsdeskundige Marcel Brienne vertelt wat reuma precies is, want er zijn verschillende soorten. Ook geeft hij een aantal tips om de pijn te verlichten.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die beweging lastiger kunnen maken. Wist je dat reuma 100 verschillende aandoeningen kent? Deze zijn onder te verdelen in drie verschillende types:

  • Ontstekingsreuma
  • Artrose
  • Weke-delen reuma

Ontstekingsreuma

Bij ontstekingsreuma heb je last van ontstoken gewrichten. Voorbeelden hiervan zijn reumatoïde artritis en jicht. Hierdoor zijn je handen, polsen, enkels of voeten pijnlijk, dik of stijf. Dit kan worden behandeld door een reumatoloog. Samen met de reumatoloog kun je een medicijn kiezen dat bij je past. Medicijnen die vaak worden gebruikt heten DMARD’s. Die medicijnen zorgen ervoor dat je gewrichten minder snel of niet beschadigen.

Artrose

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten aangetast. De kwaliteit van je kraakbeen gaat dan achteruit. Maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben last van artrose. De klachten die daarbij horen zijn stijfheid in het gewricht. Dit komt het meest voor bij het opstaan.

Artrose ontstaat vaak in de heup, knie of duim. Wil je artrose laten behandelen? Dan kun je eerst bij de huisarts terecht. Diegene stelt de diagnose en verwijst je door naar een behandelaar, zoals de fysio-, ergo- of podotherapeut. Deze kan jou weer medicijnen voorschrijven.

Weke-delen reuma

Weke-delen reuma is een verzamelnaam voor allerlei pijnklachten in onderdelen die je lichaam stabiliseren. Denk bijvoorbeeld aan je gewrichtsbanden, pezen, peesaanhechtingen, slijmbeurzen of spieren.

Een voorbeeld van weke-delen reuma is bijvoorbeeld tendinitis. Vaak komt dit door een reactie van het lichaam, bijvoorbeeld wanneer het zichzelf wil beschermen voor een blessure. Deze vorm van reuma is te genezen en duurt vaak niet lang. Probeer bijvoorbeeld stretch- en oefentherapieën om sneller te kunnen herstellen en je spieren te versterken.

Tips om pijn te verlichten

Van de meeste vormen van reuma kan je niet genezen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt proberen om de pijn te verlichten.

Blijf in beweging

Zorg ervoor dat je gewrichten, spieren en pezen niet nog stijver worden door in beweging te blijven. Probeer bijvoorbeeld een keer yoga, een rustige manier van mindfull bewegen. Let wel goed op dat je luistert naar je lichaam en je niet verder gaat wanneer er meer pijn ontstaat.  

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen een goede aanvulling zijn op de behandeling die je krijgt. Het kan zijn dat je hierbij last hebt van bijwerkingen, dus overleg altijd wel goed met je arts wat voor pijnstillers je erbij kunt nemen.  

Voeding

Bepaalde voeding lijkt sommige mensen met reumatische aandoeningen te helpen. Probeer je voeding daarop aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan genoeg omega 3-vetzuren uit bijvoorbeeld zalm, haring, sardientjes en makreel. Daar krijg je ook vitamine D van binnen.

Voor goede vetten kun je het beste kiezen om je eten te bakken en te braden met roomboter of kokosolie. Ook ongebrande noten, avocado en olijfolie bevatten goede vetten. Het is altijd goed om een gezond, gebalanceerd leefpatroon aan te houden.

Wil je meer weten over reuma en meer tips? Bekijk de video van Marcel hieronder