Entertainment

Who wants to live forever? Queen!

Het is alweer 31 jaar geleden dat zanger Freddie Mercury overleed, toch is de band Queen nog altijd springlevend. De overgebleven bandleden, Brian May en Roger Taylor, treden in het late voorjaar nog éénmaal op in Europa, samen met nieuwe frontman Adam Lambert. Vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli zijn met hun Rhapsody Tour in Nederland.

De tour komt op het moment dat Queen aanhoudend populair is, mede door het grote succes van de biografische film Bohemian Rhapsody. Die zorgde ervoor dat niet alleen papa’s en mama’s alle teksten kennen, ook pubers zingen uit volle borst mee met: ‘Mamaaa, Just killed a man.’

We are the Champions  

Wat Queen zo uniek maakt, is dat Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon  alle vier muzikanten zijn, die een nummer-1-hit schreven. Er zijn wel meer bands die gezamenlijk schrijven. Maar kijk je specifiek naar een band waarin elk bandlid een nummer-1-hit scoorde, dan kom je alleen bij Queen uit! Freddie was de man van de bombast en veel pianostukken. Zoals Bohemian Rhapsody en Somebody To Love.

Brian May was de rocker van de groep, en schreef onder andere Tie Your Mother Down en Fat Bottomed Girls. John Deacon was de hippe van de groep, zeker eind jaren 70. Zijn eerste grote hit was Another One Bites the Dust en een paar jaar later I Want To Break Free. En Roger Taylor hield de trends in de gaten, hij maakte veel gebruik van synthesizers, in onder meer zijn nummers Radio Ga Ga en A Kind of Magic.

The Show Must Go On  

Voor wie maar geen genoeg kan krijgen van Queen, dat hoeft gelukkig ook niet. Queen gaat in september een nieuw nummer uitbrengen waarin voormalig zanger Freddie Mercury te horen is. Face It Alone heet die en het is eigenlijk een vergeten nummer dat al in 1989 was opgenomen. Deze ‘parel’ is jarenlang op de plank blijven liggen, totdat bandleden Roger Taylor en Brian May het onlangs weer tegenkwamen en de opnames met hulp van hun technische team hebben gered.

Ook in Nederland hebben we een Queen primeur. Het Herman Brood Museum in Zwolle toont van zaterdag 25 juni tot en met 30 september meer dan 60 foto’s van de band Queen, die nog nooit eerder zijn tentoongesteld.