De app heet de Earcatch-app. Eigenlijk bestond de app al, maar doormiddel van een uitbreiding in het aanbod zijn musicals vanaf nu ook toegankelijk. Films en series waren al onderdeel en ook maakte de app een bioscoop bezoek mogelijk. Maar ja, een avondje uit is geen avondje uit als je niet ook gewoon naar het theater kunt.
In Nederland en België zijn er ongeveer 500.000 mensen die of blind of slechtziend zijn. Dat is een enorm aantal én ook een enorme doelgroep die normaal dus niet of nauwelijk naar theaters of bioscopen gaan. Daar blijft het overigens niet bij, want het zijn niet alleen deze mensen die niet naar het theater komen, ook hun familie of vrienden komen niet mee. Maar gelukkig is dat vanaf nu verleden tijd.
Stage Entertainment heeft de primeur met de musicals 'Aladdin' en 'TINA - De Tina Turner musical'. "Een theatervoorstelling was voor mensen met een visuele beperking vaak moeilijk te volgen. Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen zij nu wel op een laagdrempelige manier genieten van musicals. De implementatie van deze app bij Aladdin en TINA past dan ook helemaal in onze visie dat de voorstellingen van Stage Entertainment voor iedereen toegankelijk moeten zijn'', aldus Walter Drenth, Managing Director van Stage Entertainment Nederland.
Maar hoe werkt het precies? Als iemand de Earcatch-app heeft gedownload zijn er een aantal titels beschikbaar. Het aanbod lijkt nog heel beperkt maar gaat de komende maanden en jaren steeds verder uitbreiden. Er zit ook veel werk in om een productie beschikbaar te maken. De app maakt namelijk gebruik van audiodescriptie. Dit is een stem die beschrijft wat je normaal zou zien, tussen de dialogen door. Door deze extra informatie worden de verhalen gevisualiseerd en zijn de verhaallijnen goed te volgen voor iemand die blind of slechtziend is.
''Audiodescriptie geeft mij een stukje zicht terug'', vertelt Marjolein die sinds vier jaar blind is. ''Een avondje uit naar het theater met mijn familie betekende altijd dat zij achteraf aan mij moesten vertellen wat er op het toneel te zien was. Maar dankzij audiodescriptie, of beeldbeschrijving, hoeft dat niet meer. Ik hoor in geuren en kleuren welke prachtige decors en kostuums er te zien zijn, wie er verliefd kijkt of wie juist stiekem iets uithaalt. We lachen en genieten echt sámen, dat is zoveel waard!''
Het leuke is trouwens ook dat de stemmen die een productie inspreken niet zomaar willekeurige stemmen zijn. Zo heeft niemand minder dan Erik van Muiswinkel de audiodescriptie verzorgd voor de musical 'Aladdin'. En, bij 'TINA - De Tina Turner musical' heeft acteur Drakan Bakema, bekend van o.a. Flikken Rotterdam en Dokter Deen, de voorstelling ingesproken.
Maar niet alleen de stemmen maken de ervaring compleet, er wordt ook gebruik gemaakt van speciale techniek, die de audiodescriptie synchroon laat lopen met de voorstellingen. Hiervoor worden aparte signalen gebruikt die onderdeel zijn van de show. Deze geven de app continue seintjes wanneer precies de beschrijvingen moeten starten of door moeten gaan. Vanaf nu zijn de musical beschikbaar in de app.
Bron foto: Deen van Meer, Stage Entertainment