Gezondheid

Pesten: nog steeds een veelvoorkomend probleem bij jong én oud

Pesterijen met vervelende opmerkingen, scheldpartijen en beledigingen hebben vaak een grote impact op het slachtoffer. Helaas is pesten nog steeds een veelvoorkomend probleem zowel online als in de ‘echte’ wereld.

Dat blijkt uit een grote enquête van het CBS. Wie zijn de pesters? Wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers? En hoe hebben ze dit ervaren? Allemaal vragen die bij de enquête onderzocht zijn.

Vooral jongeren zijn slachtoffer van pesten

Het Centraal Bureau van Statistiek heeft een groot onderzoek gedaan naar pesten onder Nederlanders van 15 jaar en ouder. Wat blijkt, ruim 240.000 mensen, van 15 jaar en ouder, zeggen vorig jaar weleens gepest te zijn. Dat is bijna 2% van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek laat ook zien dat vooral jongeren slachtoffer zijn van pesten. Zij zin meestal gepest door klas- of studiegenoten. Ouderen van 65 jaar en ouder, die pesterijen hebben ervaren, wezen meestal een buurtgenoot als pestkop aan. 

Meer in de ‘echte’ wereld dan online

Bijna de helft van de mensen die gepest is, is het slachtoffer geweest van traditioneel pesten. Dit is pestgedrag als uitschelden, roddelen, uitlachen en buitensluiten in de ‘fysieke wereld’ in plaats van op het internet. Een opvallende uitkomst in een wereld waar iedereen op zijn of haar telefoon zit met de angst om een appje te missen.

Mentale gevolgen

Pesten heeft vaak een grote impact op de slachtoffers. Zo laat het onderzoek zien dat maar liefst 60% van mensen die zijn gepest, daar emotionele en psychische problemen aan over hebben gehouden. De gevolgen lopen uiteen. Zo voelden mensen zich minder veilig, hebben mensen last van depressies én hebben ze minder vertrouwen in anderen.

MIND

De impact van pesten kan dus grote gevolgen hebben op de mentale gezondheid. Een thema waar ook Koffietijd vaak bij stil staat. Zo is de stichting MIND een graag geziene gast, die dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij zich kan inzetten om mensen met psychische problemen te helpen.