Artikelen

Welke vrienden maken jou gelukkig?

Hoe word je gelukkig in het leven? Pernille nam haar leven onder de loep en concludeert dat haar vrienden hier veel invloed op hebben. Maar hoe dan? Kunnen je vrienden zorgen voor meer geluk in je leven?

Je bent het gemiddelde van je vrienden

“Wat maakt mij nu gelukkig?” is een heel lastige vraag. Het lijkt soms wel alsof het antwoord hiervan voor altijd buiten bereik ligt. Toch heb ik iets gevonden wat mij heel erg helpt. Het kan soms heel moeilijk zijn om bij jezelf naar binnen te kijken, maar door om je heen te kijken, kan je ook veel over jezelf te weten komen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar je vrienden. Men zegt wel eens dat je het gemiddelde van de vrienden om je heen bent. Door erachter te komen wat jij zo waardeert aan jouw vrienden, kan je beter ontdekken hoe je zelf nou eigenlijk in elkaar zit.

Maak een lijstje

Een van de manieren om hierachter te komen, is door eens een lijstje te maken. Schrijf de namen op van je meest dierbare vrienden. Dit kunnen er vijf zijn, maar ook drie of twee. Schrijf vervolgens bij hun namen op welke eigenschappen je zo waardeert aan hen. Je zal zien dat sommige van deze eigenschappen overlappen met andere vrienden, maar misschien zijn er ook wel eigenschappen uniek aan één van die vrienden. Zo kan je bijvoorbeeld de humor van de ene vriendin waarderen, maar juist weer het zorgzame van de andere vriendin.

Een snackbar automatiek aan vrienden

De volgende keer dat je je niet zo lekker in je vel voelt zitten, is het dan ook makkelijker om uit te kiezen bij welke vriendin je het beste terecht kan. Wil je opgevrolijkt worden? Dan ga je naar Bianca, met wie je altijd zo kan lachen. Maar heb je eigenlijk een luisterend oor nodig, dan ga je naar Jacqueline, die zo zorgzaam is en goed kan luisteren. Op deze manier kan je precies kijken wat je nodig hebt op welk moment. Toen Claudia Straatmans bij ons in de uitzending was, vergeleek ze het met een snackbar automatiek: je kan verschillende luikjes opentrekken, afhankelijk van waar je behoefte aan hebt op dat moment. En op hun beurt doen deze vriendinnen natuurlijk hetzelfde!

Ga hier maar eens mee aan de slag! Je zou zomaar eens veel over jezelf én vriendschappen te weten kunnen komen.