Artikelen

Willeke Alberti neemt afscheid in Het Koninklijk Concertgebouw

Na een maandenlange afscheidstournee is het nu tijd voor Willeke Alberti's allerlaatste concert in de 'muziektempel van Museumplein', oftewel het Koninklijk Concertgebouw. En daar is de grand dame van de Nederlandse muziek maar al te blij mee. "Geweldig dat ik hier mijn laatste grote concert mag geven."

De 77-jarige zangeres was eerder dit jaar te gast bij Koffietijd, waar ze vertelde dat ze nog lang niet klaar is met optreden, maar wél afscheid neemt van het grote podium.

Echte topsport

Want optreden op grote podia vindt Willeke immers 'een echte topsport', vertelde ze bij Koffietijd. En wij geven haar groot gelijk. Tijdens haar laatste tournee neemt ze ook meteen afscheid van haar favoriete podia's van het land. "Het is één groot feest dat ik mag eindigen in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. Echt geweldig."

Geen afscheid

Ook vertelt de grand dame van de Nederlandse muziek dat dit écht haar laatste grote concert wordt. "Een zanger van vroeger, Heintje Davids, nam wel honderd keer afscheid. Dat ben ik niet van plan, want ik neem geen officieel afscheid. Ik blijf vooral in verzorgingshuizen zingen, maar aan het geven van grote concerten komt echt een einde. Als je tegen de tachtig loopt, moet je ook realistisch zijn."

Lastige periode

Haar afscheidstournee is vanwege de pandemie vaker uitgesteld. "Een hele onzekere tijd", vertelt Willeke tegen Pernille en Patrick. "Elke keer dat uitstellen: dat houd ik niet vol. Vervolgens kreeg ik zelf ook nog corona, waardoor mijn stem het niet meer deed en mijn benen. Ik kon niet meer dansen." Maar toen de zangeres weer op het podium stond, was ze deze vervelende periode meteen vergeten. "Dan voel je geen pijn meer, alleen nog maar warmte. Het is niet te verwoorden wat dat met mij doet."

Liefde voor de zorg

Helemaal afscheid nemen van dat gevoel doet ze dus niet. Want Willeke blijft zingen voor de zorg. "Zolang ik me nog zo voel, zoals ik mij nu voel ga ik gewoon door. Ik mag nog zoveel doen voor mensen in de zorg, voor de zorg en mantelzorgers. Dat doe ik met liefde en ik ben daar heel dankbaar voor. Het is niet normaal wat ik allemaal mag meemaken." Bekijk het hele fragment met Willeke Alberti hieronder. 

Willeke Alberti is 19 juli om 20.00 uur voor het laatst te zien in het Het Koninklijk Concertgebouw. Een onvergetelijke avond vol persoonlijke anekdotes, verhalen uit haar leven en bijzondere liedjes.