Entertainment

KISS gaat met pensioen, voor het laatst in de Ziggo Dome

'I was made for loving you' en 'Crazy nights', je kunt deze hits vanavond voor het laatst live horen in Ziggo Dome in Amsterdam. Want KISS, één van de grootste rockbands aller tijden, gaat met pensioen!

Op 21 juli treden ze voor de laatste keer op tijdens hun End Of The Road World Tour. En dat is met recht het einde van een rocktijdperk te noemen.

Stoppen aan de top

De Amerikaanse rockband kondigde in 2018 al aan dat ze gingen te stoppen. De reden? "Uit zelfrespect en liefde en bewondering voor onze fans". Dat vertelde bassist Gene Simmons (72) in het Amerikaanse radioprogramma Whiplash. KISS wil namelijk niet één van de bands zijn die té lang doorgaat. "Ze vergeten teksten en je kunt de diepe rimpels in hun gezichten zien. Dus wij doen het juiste: we stoppen terwijl we aan de top staan. En het zal verdrietig zijn, maar het wordt ook leuk", aldus Gene.

Komende maanden is de band nog te zien door heel Europa en Australië. Maar vanavond dus voor het laatst het Nederlandse Ziggo Dome. Hun aller aller laatste optreden ooit zal eind dit jaar zijn in de Verenigde Staten. Daarna is het tijd voor rust, oftewel lekker met pensioen. 

Of toch niet?

Het is volgens kenners nog maar de vraag of ze écht gaan stoppen. Hun tournee zou oorspronkelijk in 2019 starten, maar kwam door corona stil te staan. Toen alles weer mocht, plakte de band er nog honderd shows aan vast omdat ze toch geen afscheid konden nemen. Ook muziekjournalist Johan van Slooten heeft zijn vraagtekens bij het pensioen van KISS. "Dat zie je bij meer artiesten op leeftijd, dat ze zeggen dat ze afscheid willen nemen, maar dat ze toch door gaan. Kiss wilde zelfs in 2000 al stoppen", vertelde hij bij Radio1. Maar op dit moment zijn de mannen wel in de 70. "Ze kunnen het nog wel, maar ze kunnen het nog maar nét", aldus Johan. 

Kenmerkende make-up

KISS kennen we niet alleen van de fantastische rockmuziek, ook de opvallende make-up is wat KISS, KISS maakt. De zwarte en witte vlakken, het wilde haar en de extravagante en opvallende outfits. Maar wist je dat er kort een periode was in 1983 dat de band al deze opsmuk eraf haalde? KISS zonder make-up, ja het is er echt geweest. Waarom? De band dacht hiermee de verkoopcijfers op te kunnen krikken. En het werkte. De albums die volgden waren zeer succesvol.

Maar ja, KISS is toch echt KISS niet zonder alle toeters en bellen, dus tijdens hun reunie in 1995 besloten de bandleden toch gewoon weer de make-up op te doen.