Cultuur

The Damned in het Amsterdamse Bostheater, het slechtste van de mens in een toneelstuk

Tot en met 23 juli speelt het grootste theatergezelschap van Nederland, het ITA-ensemble voor het eerst in zijn geschiedenis een grootschalige voorstelling in de open lucht. En wel in het Amsterdamse Bostheater. De regie is in handen van de wereldberoemde Ivo van Hove.

De voorstelling

Onze theaterredactie was erbij om deze grootschalige productie, naar een filmscript van de Italiaanse cineast Visconti, te beleven. Het gaat over een familie van rijke Duitse industriëlen die afglijdt in haar samenwerking met de aan de macht gekomen nazipartij. De voorstelling heeft wat Van Hove betreft eeuwigheidswaarde en is, met de huidige oorlog in Oekraïne, actueler dan ooit. Geld verdienen aan bloedvergieten is helaas van alle tijden.

Het toneel

Het toneel wordt bedekt door een terracottavloer, een arena waar een familiefeest, overspel, incest en een massamoord zich afspelen. Links staan het kostuumrekken, grimetafels en een reeks bedden, hier begint het leven. Rechts op het podium een rij doodskisten, daar eindigt het. En in het midden torent een beeldscherm waarop we de intieme scenes kunnen volgen, gefilmd door een filmende technicus die voor de acteurs uitrent.

Amsterdamse Bostheater

En dan het Amsterdamse Bostheater. Een belevenis op zich. Voor de Amsterdammers die op de fiets kunnen komen is het een heerlijke tocht door het prachtige Amsterdamse Bos met barbecuegeuren en gezellige groepjes wijndrinkers. Van te voren wordt wel gewaarschuwd voor muggen. Maar als iedereen goed is ingesmeerd, zijn de muggen bijna onvindbaar. Een ander leuk aspect is dat iedereen zijn eigen hapjes en drankjes mag meenemen. Genieten dus! Het kan helaas nog maar even, dus ga snel.