Eten & Drinken

Italiaans salonijs uit Utrecht, de beste en oudste van Nederland

Als je een zomerserie maakt over de lekkerste producten van ons land, dan mag ijs wat mij betreft niet ontbreken. Ik ben gek op ijs en met zoveel goede ijssalons in ons land wilde ik langsgaan bij de allerbeste.

Maar ja, wie is de allerbeste? Dat is lastig te zeggen, want er zijn heel veel goede ijssalons. Toch denk ik dat we hem misschien wel hebben gevonden. In Miljuschka Magazine kwam ik Roberto Gelato in Utrecht tegen. Ik maakte meteen een afspraak met Carlina en Roberto. 

Oudste ijssalon van Nederland

IJs stroomt door het bloed van Carlina. Haar opa, Guido de Lorenzo, opende in 1928 de eerste ijssalon van Nederland. Vorig jaar is de ijssalon van haar opa gereconstrueerd en is deze nu zelfs te zien in het Openluchtmuseum. Na haar opa opende steeds meer Italianen, die bij hem in de leer waren geweest, zelf ook een ijssalon op andere plekken in Nederland. Carlina kon niet nablijven en opende zelf ook in 2002, samen met Roberto Coletti, een eigen ijssalon.  

IJsmakers zijn kunstenaars

Ze zeggen altijd dat alle kunstenaars gek zijn, om creatief te zijn en nieuwe ideeën te bedenken moet je namelijk buiten de lijntjes kunnen kleuren. Koken wordt gezien als kunstvorm en daarom zijn veel chefs en patissiers ook gek. Dat kan ik beamen, nu ik inmiddels met verschillende chefs gewerkt heb voor ons programma. Roberto voeg ik toe aan dit lijstje, want wat kan deze man toveren met ijs! Naast overheerlijk room en sorbetijs hebben ze ook meerdere keren het nieuws gehaald met gekke smaken. Denk aan bierijs, frikandelijs en blafijs (voor de honden).  

Prijswinnend ijs

De ijssalon haalt het nieuws trouwens wel vaker, want de hele ijssalon hangt vol met nieuwsberichten en prijzen die ze gewonnen hebben. Zo werden ze in 2018 door The Guardian in de lijst met 20 beste ijssalons van Europa gezet en won Roberto in datzelfde jaar de gouden wereldbeker bij de Coppa d’Oro. Een Italiaanse prijs die ieder jaar wordt uitgereikt tijdens de oudste ijsbeurs van Italië.  

IJsmachine uit 1930

Ik krijg een kijkje in de keuken. Er staan moderne ijsmachines, maar ook wordt er nog steeds ijs gemaakt met een ijsmachine uit 1930.  Hiermee laat Roberto me zien hoe je echt bananenijs maakt. Deze wordt dus gemaakt van echte banaan en smaakt daarom niet naar chemische bananensnoepjes. Het geheim van deze ijssalon is eigenlijk weer simpel: eerlijke en goede producten. 

IJs maken is wel heel technisch. Net scheikunde, legt Roberto me uit. Er is een basisrecept ijs bestaande uit een deel room, eidooiers en suikers. Die delen moeten altijd precies hetzelfde aantal zijn, anders gaat het mis. Vervolgens worden daar op basis van de smaak wat extra's aan toegevoegd. Bananen, noten, wat je maar wil!

Puur genieten

Het bananenijs is trouwens overheerlijk en ik zou de hele dag wel ijs kunnen blijven proeven hier. Uiteindelijk doe ik dat ook, want van Roberto en Carlina mogen we zoveel ijs proeven als we willen. Met een enorm hoorntje rabarber-, bosvruchten- en aardbeienijs loop ik naar buiten. Je zou denken dat je, als je een eigen ijssalon hebt, niet meer elke dag ijs wil eten, maar Carlina eet het nog steeds iedere dag. Wat een droombaan!  

Bekijk hieronder mijn ervaringen bij Roberto Gelato