Entertainment

De Queen is jarig, lang leve actrice dame Helen Mirren

Actrice Helen Mirren is vandaag 77 jaar geworden! Er zijn maar weinig mensen die haar niet kennen. En ja, ze is een fantastische actrice.

Op de redactie van Koffietijd hebben we al veel van haar films gezien en kunnen we eerlijk gezegd niet genoeg van haar krijgen. In Nederland werd zij vooral bekend door haar rol als politie-inspecteur Jane Tennison in de serie ‘Prime Suspect’. Maar de lijst met films en series waarin zij de hoofdrol speelt is bijna oneindig. Ook heeft dame Helen Mirren veel prijzen ontvangen voor haar werk, waaronder een Oscar voor haar rol als Queen Elizabeth in de film ‘The Queen’.

Theater en film

Helen werd geboren in West-Londen uit een Russische vader en een Engelse moeder. Helen is getrouwd met de Amerikaanse regisseur Taylor Hackford, met wie zij sinds 1986 een relatie kreeg. Helen en Taylor hebben geen kinderen.  

Al van jongs af aan wilde zij actrice worden en op haar achttiende sloot ze zich daarom aan bij het National Youth Theatre. Ook haar filmcarrière begon al vroeg. In 1967 begon ze met haar eerste rol in ‘Herostratus’, maar deze titel zal veel mensen weinig zeggen. Later in haar carrière speelde ze veel grote rollen, zoals in ‘White Nights’, ‘Mosquito Coast’ en ‘Eye in the Sky’. Maar dit is maar een heel kleine greep uit een enorme lijst met titels.   

Hoe ouder hoe drukker

Daar waar menig ouder actrice moeite heeft met het vinden van de juiste rollen, is Helen Mirren nooit gestopt. Sterker nog, ze is alleen maar meer gaan werken naarmate ze ouder werd. In meerdere interviews heeft ze zelf ook aangegeven weinig moeite te hebben met het ouder worden. Zo plaatst ze geregeld make up-loze foto’s op haar Instagram. En, is ze een tijd lang een van de gezichten geweest voor een bekend cosmeticamerk. Het leukste aan ouder worden vindt de actrice alle nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen die ze nog mag meemaken.

Naturist in hart en nieren

Volgens Mirren, draagt ze naarmate ze ouder wordt steeds minder make-up. Een beetje lipstick vind ze tegenwoordig al genoeg. Wel vind ze het reinigen van de huid enorm belangrijk. “Ik haal altijd mijn make-up eraf met een cleanser, daarna plons ik wat water over mijn gezicht en tot slot droog ik me af met een ouderwets washandje.” En dat ze van natuurlijk houdt blijkt ook uit haar uitspraken over naturist zijn. In interviews vertelde ze: “Ik vind het heerlijk om op het strand te zijn waar iedereen naakt is. Het maakt niet uit of mensen lelijk of mooi zijn, het is zo bevrijdend.” 

In 2004 werd ze zelfs uitgeroepen tot Naturist van het Jaar door de vereniging voor naturisten in Engeland. In haar ontvangstspeech gaf ze aan het gelukkigst te zijn als ze volledig naakt is.

Nieuwe films

Afgelopen week was Helen in Italië voor de opnames van ‘The Fast & the Furious'. In december zal ze te zien zijn in de nieuwe film ‘Shazam! Fury of the Gods’, samen met Lucy Liu. Voorlopig zijn we dus - gelukkig maar - nog niet van haar af.

Bekijk de trailer van The Queen hieronder