Cultuur

Toren van Babel nu te zien in Hermitage Amsterdam

De laatste editie van de serie ‘Dutch Heritage Amsterdam’ is geopend! Dit keer staat de wereldberoemde ‘Toren van Babel’ uit 1568 van Pieter Bruegel I in de spotlight.

Het is een bijzonder bruikleen van Museum Boijmans van Beuningen, want het topstuk wordt liever niet uitgeleend.

De Toren van Babel

Het gedetailleerde werk van Bruegel kent een rijke geschiedenis en spreekt na ruim vier eeuwen nog steeds tot ieders verbeelding. Op het schilderij is een Bijbels verhaal afgebeeld: de bouw van De Toren van Babel door de Babyloniërs. Na de zondvloed, die Noach en zijn familie als enigen overleefden, kregen Noach’s nakomelingen van God de opdracht om zich over de aarde te verspreiden. Het tegenovergestelde gebeurde.

De bevolking begon aan de bouw van de stad Babel, met een gigantische toren die hen zou moeten beschermen tegen een nieuwe zondvloed. De toren moest tot aan de hemel gebouwd worden, maar ze werden door God gestraft vanwege hun arrogantie. Het volk in Babel sprak als straf allemaal een andere taal. De bouw van de toren liep in het water door de zogenaamde Babylonische spraakverwarring.  

Bijzonder oog voor detail

Het schilderij valt op en is een feest van details. Opvallend in het schilderij is toch wel het kleurgebruik. De bakstenen aan de top van de toren zijn helderrood, terwijl de stenen richting de bodem steeds verweerder en lichter van kleur lijken. Het bijzonderste stukje van het schilderij is misschien wel de weergave van de drukte rondom de toren. Ruim duizend mensen staan afgebeeld. Aan de voet van de toren sjouwen de bouwers met zakken kalk die naar boven worden gehesen, vandaar de kalkachtige vegen aan één kant van de toren.

De tentoonstelling

Je stapt, bij binnenkomst in het Hermitage Amsterdam, meteen de wereld van de oude toren in. Bezoekers worden naar het topstuk geleid langs ‘bakstenen en kalkvegen’, met meer informatie over het Bijbelse verhaal en het leven van Bruegel. Ook is er plek voor verdieping, waar verschillende deelverhalen rond het schilderij aan bod komen, zoals de inspiratie van de kunstenaar. Bruegel liet zich namelijk inspireren door het Colosseum in Rome, maar plaatste het eeuwenoude verhaal van de toren in zijn eigen tijd en omgeving: de Nederlanden van de zestiende eeuw.

Je leert ook meer over zijn speciale olieverftechniek en in de mini-bioscoop wordt een film gedraaid over de geschiedenis van het werk. Speciaal voor de kinderen start het museum met de bouw van een eigen miniatuur-toren van Babel. Iedereen kan in de laatste ruimte van de tentoonstelling een houten blokje toevoegen aan de toren. De Toren van Babel is vijf weken lang, exclusief te zien bij de Hermitage in Amsterdam. Dat is dus tot en met 28 augustus 2022.

Tekst gaat onder de foto verder

Bezoekje brengen?

Deze Nederlandse klassieker is natuurlijk een bezoekje waard. De Hermitage wordt gesteund door de Vriendenloterij. Heb jij een VIP-Kaart? Dan kan je nu gratis het museum én de tentoonstelling bezoeken!