Cultuur

Remco Campert maakte mensen het liefst aan het lachen

Op 4 juli 2022 is schrijver en dichter Remco Campert, op 92 jarige leeftijd overleden. Vandaag, 28 juli 2022, is zijn geboortedag. Reden voor ons bij Koffietijd om nog eens terug te blikken op een bijzondere carrière, van één van Nederlands grootste schrijvers.

Campert werd niet voor niets gezien als een van de belangrijkste auteurs van ons land, niet alleen stond hij op ieders leeslijst tijdens onze middelbare schooltijd. Hij heeft tijdens zijn carrière ook nogal wat prijzen in ontvangst mogen nemen voor zijn werk. En inmiddels is ook wel duidelijk dat zijn enorme oeuvre generaties lang meegaat.  

Wie was Remco Campert?

Vandaag, 92 jaar geleden werd Remco Campert geboren in Den Haag. Zijn vader, Jan Campert, was dichter en zijn moeder, Joekie Broedelet, actrice. Zij had een druk bestaan als actrice, vaak op tournee en dus weinig thuis. Zijn vader verliet het gezin toen hij 3 jaar oud was. Remco bracht veel tijd door bij zijn grootouders en verbleef tijdens de oorlog bij een pleeggezin in Epe.

Het was toen dat hij kreeg te horen dat zijn vader was overleden in het concentratiekamp Neuengamme. Na de oorlog ging hij met zijn moeder in Amsterdam wonen. Hier vond hij de pen, schrijven ging hem gemakkelijk af. Hij stopte vroegtijdig met zijn opleiding aan het Amsterdam Lyceum en verdiende de kost met het schrijven van reclameteksten en vertalingen.  

Hij richtte in 1950 het literaire tijdschrift ‘Braak’ op, waarna het dichters groepje ‘De Vijftigers’ ook in het leven werd geroepen. Remco schreef veel dichtbundels in die tijd. Deze brachten echter weinig op qua geld en in 1961 besloot hij het daarom over een andere boeg te gooien: dit resulteerde in de roman: ‘Het leven is vurrukkulluk’. Tot op de dag van vandaag één van zijn beroemdste boeken. Het sloeg aan bij een groot publiek en bleek al snel een doorslaand succes. Remco Campert is vier keer getrouwd geweest, de laatste 26 jaar zijn leven was hij samen met Deborah Wolf.  

Een van Nederlands meest geliefde literaire figuren

Remco Campert heeft veel betekend voor de Nederlandse literatuur, hij wordt gezien als een van de grootste auteurs die Nederland ooit heeft gekend. Zijn boeken stonden in menig leeslijst op school, het was een must om zijn werk te lezen. Vooral zijn schrijfstijl werd geroemd; de lichte, toegankelijke en pretentieloze manier van schrijven.

Remco wilde met zijn werk vooral amuseren, hij maakte mensen het liefste aan het lachen. Remco heeft hij vele prijzen mogen ontvangen voor zowel de dichtbundels, als voor zijn romans en novellen. Zo ontving hij onder andere: de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de Gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs en de P.C. Hooft-prijs.  

Het leven is vurrukkulluk

Als je aan Remco Campert denkt dan zullen de meesten van ons denken aan dit boek: ‘Het leven is vurrukkulluk’ waar hij in 1961 mee doorbrak. Het schijnt dat Remco dit boek binnen no-time schreef. Hij ging aan de slag zonder schema. Hij schreef gewoon de eerste regel: “Het leven is vurrukkulluk, zei Panda” en de rest volgde vanzelf.  

Na deze klassieker volgden nog heel veel romans, waaronder ‘Tjeempie! of Liesje in luiletterland’, ‘Alle dagen feest’ en ‘Somberman’s actie’. Al deze boeken groeiden uit tot bestsellers. Hij schreef uiteindelijk bijna 85 boeken tijdens zijn leven.