Cultuur

Het boerenleven zoals je het nog nooit hebt gezien

Bij het theaterstuk Hanna van Hendrik zit je letterlijk met je neus overal bovenop als bezoeker. Dit is een theaterstuk dat in meerdere opzichten spectaculair te noemen is en Koffietijd mocht erbij zijn om het te beleven.

Op Vliegveld Twenthe staan we opeens oog in oog met zes échte koeien. Dit is iets wat voor iedereen die we spreken het meest bij blijft. Echte koeien, op een 'echte' boerderij. Het decor van het theaterstuk 'Hanna van Hendrik' is absoluut spectaculair te noemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de acteurs zelf en de inhoud van het stuk.

Indrukwekkend decor

De entertainmentredactie van Koffietijd is uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen bij dit bijzondere stuk. We zijn benieuwd! Vooral omdat we er al zoveel over gehoord hebben. Maar toch heeft niets ons kunnen voorbereiden op de ervaring die ons te wachten staat. De set is immens groot. Een 'echte' boerderij, met echte koeien. Het voelt allemaal heel realistisch aan. We weten ook niet hoe we het uit moeten leggen, want eigenlijk moet je het gewoon ervaren. Maar als bezoeker van het theater word je letterlijk in het decor meegenomen.

De eerste akte begint buiten de boerderij. Het is groots, meeslepend en nu al indrukwekkend. Maar dan moet akte twee nog beginnen. De grote deuren van het de boerderij gaan open en zo'n 1.100 man publiek moet opstaan en door de boerderijdeuren naar binnen lopen. De verandering van decor is al een happening op zich. Maar je komt nu echt in een ander decor terecht; in de boerderij. Dit geeft aan hoe groot het volledige decor van 'Hanna van Hendrik' moet zijn. 

Johanna ter Steege

Naast Bertha 33 spelen er ook nog acteurs mee in het stuk. En niet de minste acteurs. Hoofdrolspeler Johanna ter Steege (bekend van o.a. 'Spoorloos' en 'Tirza') speelt Hanna. De boerin probeert haar boerderij, die al drie generaties deel uit maakt van haar familie, te redden. Je volgt haar gevecht, waarbij herinneringen naar boven komen én waarbij je een indruk krijgt van de boerenprotesten uit de jaren 70 die heel heftig waren. Het is bijna onmogelijk om geen parallellen te zien met de huidige protesten, maar die hebben er natuurlijk niets mee te maken. 

Johanna ter Steege, zelf ook uit Twente, is één van de initiatiefnemers van dit stuk. Ze wilde theater maken over het boerenleven in de jaren zeventig. Het lukte haar uiteindelijk om het geld bij elkaar te krijgen en dit stuk te realiseren. En zoals het er nu uitziet blijft het daar niet bij. In 2023 komt er een toneelstuk over de april-mei staking van 1943 uit. En ook deze voorstelling belooft weer spectaculair te worden. 

Stefan de Walle

Naast Johanna ter Steege staat natuurlijk Hendrik, gespeeld door Stefan de Walle. Stefan is ook bekend van Flodder, Kees de Jongen, Pietje Bell en natuurlijk: Sinterklaas! Hij speelt in het stuk de 'vreemdeling' die met Hanna trouwt. Een rol die voor hem gespeeld werd door acteur Huub Stapel. Bij ons bezoek aan de set van 'Hanna van Hendrik' kregen we van hem een rondleiding achter de schermen. Bekijk de rondleiding hieronder.

 

Gratis toegangskaarten

Wij mogen bij Koffietijd gratis toegangskaarten weggeven voor deze spectaculaire boerenervaring. Dus, wil je kans maken en ook 'Hanna van Hendrik' bezoeken nu het nog kan? Schrijf je dan hieronder in en wie weet zit jij straks, samen met een vriend of vriendin, in dit adembenemende decor!