Cultuur

Ontdek de geschiedenis van de Nederlandse wateren

We kunnen er niet omheen: Nederland is een écht waterland. De afgelopen decennia zijn de Nederlandse wateren onze vriend, maar ook onze vijand geweest. Weet jij op welke manier water een deel is van onze geschiedenis?

De redactie van Koffietijd heeft drie toplocaties op een rijtje gezet waar je in de geschiedenis van de Nederlandse wateren kunt duiken. Ontdek hoe water het Nederlandse landschap heeft gevormd en breng een bezoek aan een van de musea. Heb jij een VriendenLoterij VIP-kaart? Dan mag je zelfs gratis of met korting naar binnen. 

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Tijdens je bezoek aan het Waterliniemuseum ontdek je hoe water een wapen werd! Hier wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met hulp van water. Het museum ligt namelijk op een unieke en historische plek: het Fort bij Vechten. Het fort is gevestigd aan het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was een van de belangrijkste verdedigingslinies van de Nederlandse geschiedenis. Na een bezoek aan het museum en een ontdekkingstocht over het fort hebben de waterlinies geen geheimen meer voor je! 

Watersnoodsmuseum 

Water was niet alleen onze vriend, maar ook onze vijand. Zo werd Nederland in 1953 getroffen met een enorme overstroming die de geschiedenisboeken inging als de Watersnoodramp '53. Het was de grootste Nederlandse natuurramp van de twintigste eeuw. Het watersnoodmuseum vertelt de verhalen over de Watersnoodramp, over de wederopbouw, over de Deltawerken, maar ook over waterveiligheid. Alles wordt verteld door mensen die het zelf hebben meegemaakt.  

Maritiem Museum 

In het Maritiem Museum ga je op reis door het maritieme heden en verleden. Het museum is gevestigd op de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Op deze unieke plek leer je alles over scheepvaart en scheepsbouw. Daarnaast zijn er maritieme meesterwerken te bewonderen die het verhaal vertellen van zes eeuwen maritieme schilderkunst. En zijn er genoeg activiteiten, zoals demonstraties van een smid die je leert over maritieme ambacht én de offshore experience waar jij je waant op een booreiland en leert wat er allemaal komt kijken bij het werken op zee.

Meer weten?

Er zijn wel 125 musea waar je met de VIP-kaart van de VriendenLoterij gratis of met korting naar toe kunt, het hele jaar door. Klik hier om te ontdekken wat er nog meer is te beleven. Speel mee met de VriendenLoterij en vraag je persoonlijke VIP-kaart aan. De kaart is geldig zolang je meespeelt.