Artikelen

Beach Cleanup Tour begint vandaag

Zwerfafval in zee is nog altijd een groot probleem. Daarom organiseert Stichting De Noordzee, met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, voor de 9e keer de Boskalis Beach Cleanup Tour.

De komende twee weken, van 1 t/m 14 augustus 2022, verzamelen duizenden vrijwilligers zich op de stranden van Nederland om zwerfafval op te ruimen. Dit is hard nodig, want alles wat men in het dagelijks leven gebruikt kom je nog met regelmaat tegen op het strand. Van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, houten pallets tot aan sigaretten. En, ondanks dat uit onderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, is het probleem nog lang niet opgelost!

Onderzoek

Al jarenlang onderzoekt Stichting De Noordzee het afval wat gevonden wordt op de Nederlandse stranden en in de Noordzee. Dit gaat allemaal volgens een strikt protocol, want niet alleen in Nederland, maar ook in twaalf andere Europese landen wordt dit onderzoek uitgevoerd. Vragen die tijdens het onderzoek naar voren komen zijn: hoeveel afval ligt er, wat is de samenstelling en wat is de herkomst?

Met de uitkomsten kan getoetst worden of de huidige maatregelen effectief genoeg zijn, of dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. Zo blijkt uit recente resultaten dat er al 27% minder afval op het strand ligt dan tien jaar geleden en dat is goed nieuws! Toch zijn we er nog niet, want anno 2022 liggen er nog altijd 282 stuks afval per 100 meter.

Stijgend aantal deelnemers

Om het afval te bestrijden moet je het probleem bij de bron aanpakken én dat zijn wijzelf. Gelukkig herkennen mensen het probleem steeds meer en melden ze zich daarom jaarlijks in grotere aantallen aan voor de grote Boskalis Beach Cleanup Tour. Ben jij er klaar voor? Schrijf je dan nu in voor een van de dertig opruimetappes!

Quinty hielp ook al een dag mee op het strand en ging samen met Stichting Noordzee op pad om vuil op te ruimen. Kijk hieronder de video en steek binnenkort zelf de handen uit de mouwen!