Artikelen

Mark Rutte is vandaag de langstzittende premier van Nederland

Mark Rutte is vanaf vandaag dan écht de langstzittende premier van Nederland. Met 4.311 dagen, ofwel elf jaar en ruim negen maanden, staat hij bovenaan de lijst.

Gisteren evenaarde Mark Rutte al oud-premier Ruud Lubbers, maar vandaag gaat Rutte daar overheen. Al elf jaar en negen maanden is hij de premier van ons land.

VVD

Rutte is sinds 2006 de leider van de VVD. Hij won toen, na een felle strijd, de lijsttrekkersverkiezing van Rita Verdonk. Die strijd zorgde bijna voor een splitsing in de partij. Dat jaar moest de VVD zes zetels inleveren. De verkiezingen daarop volgend had Rutte volledig in de gaten wat er van hem verwacht werd. De VVD werd, sinds 2010, bij iedere verkiezing de grootste partij. Vanaf 14 oktober 2010 werd Mark Rutte ook premier. Bij de laatste verkiezingen in 2021 won Rutte met de VVD, tegen alle verwachting in, opnieuw glansrijk de Tweede Kamer verkiezingen.

Rutte in momenten

Premier Mark Rutte heeft nogal wat momenten die hem tekenen als premier, maar ook als persoon. Hij is ook meerdere keren bij Koffietijd aangeschoven. Herken je deze momenten?  

Koffie klaar, poetsen maar

Hét moment waar niet alleen wij, maar de hele wereld aan denkt, is misschien wel het moment dat Mark Rutte zijn koffie laat vallen en zelf de handen uit de mouwen steekt om het op te dweilen. Een bijzonder tafereel, vinden ze ook in het buitenland. Zo schreef BBC NEWS: "De meeste politici proberen de vloer op te dweilen met hun tegenstanders, maar de Nederlandse premier Mark Rutte nam die zin letterlijk en dweilde de vloer, nadat hij koffie had gemorst." 

 

Mark’s guilty pleasure

In 2017 kwam Mark bij ons langs in de villa om een kopje koffie te drinken. Waar Loretta en Pernille erg nieuwsgierig naar waren? Marks guilty pleasures! Hij vertelde ons dat hij graag drop eet, maar daarin is hij niet de enige. Daarnaast vind hij het echt genieten om naar dance events te gaan en is blij dat nog steeds te kunnen doen als premier. 

 

Allereerste test bij Koffietijd

Op 3 maart 2021 was Mark Rutte weer terug, tijdens de Tweede Kamer verkiezingen, om bij Koffietijd te vertellen over wat hem bezighoudt. We zaten destijds midden in een van de coronagolven. Het beleid in de studio was toen zo dat iedereen zich moest testen bij binnenkomst. Ook onze premier moest eraan geloven en kreeg zijn allereerste coronatest!