Gezondheid

Huis, tuin en keukentips voor een verbrande huid

Met deze warme temperaturen en sterke zon, heb je binnen no time een rode huid. Voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen, maar als het dan toch gebeurt heb je het liefst dat je huid snel herstelt.

Op de Koffietijdredactie hebben we er ook last van, dus we zijn in de materie gedoken om te ontdekken wat het beste werkt. We hebben de volgende 3 tips geselecteerd om je huid het best te kunnen verzorgen nadat je bent verbrand. 

Koelen, koelen en nog eens koelen

Hitte bestrijden gaat natuurlijk het best met kou, dus ook als je verbrand bent. De perfecte manier om je huid te koelen is door katoenen doeken nat te maken en op je verbrande huid te leggen. Of neem een verfrissende douche, maar ook niet te koud. Neem een lauw-koude douche en gebruik geen doucheproducten als showergel, bodylotions en al helemaal geen scrubs! Verkoel daarnaast niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Dus drink genoeg water en vermijd frisdranken en alcohol. Deze drankjes drogen je huid namelijk verder uit. 

Yoghurt en tandpasta

Maar er zijn nog meer huis, tuin en keuken producten die je op je huid kunt smeren als je bent verbrand. Ontbijt je met Griekse yoghurt? Pak die maar weer uit de koelkast, want dit is een goed middel om de verbranding te verlichten. Het is een natuurlijke manier om je huid te herstellen. Op de eerste dag kun je je het best 1 tot 3 keer insmeren met een dikke laag yoghurt en laat het 5 a 10 minuten zitten op je verbrande huid.

Ook komkommers helpen om de verbrandingspijn te verlichten. Snijd de komkommers in plakken en leg deze zo'n 15 minuten op je huid. Extra fijn aan komkommers: ze bevatten veel water en vitamine C en B, waardoor je huid sneller herstelt. Geen komkommer of yoghurt in huis? Dan is tandpasta ook nog een optie. Tandpasta werkt namelijk perfect tegen jeuk en het helpt blaren voorkomen.

Pijnstillers

Heb je echt veel last van je verbrande huid? Dan is het verstandig om paracetamol of ibuprofen te nemen. Ze helpen je tegen de pijn, maar het voorkomt ook ontstekingen in de huid.