Dieren

De mooiste modderpoel van 2022

Een koude douche nemen of zwemmen. Het zijn dingen die wij mensen doen ter afkoeling. Varkens nemen het liefst óók een duik, maar dan in een fijne modderpoel! Daarom zet Wakker Dier boeren in het zonnetje die varkens deze mogelijkheid bieden tijdens de Mooiste Modderpoel-verkiezing!

De afgelopen tijd stemden we massaal op onze favoriete modderpoel en vandaag is de winnaar bekend gemaakt! Met bijna 5000 stemmen heeft boer John Reimert uit Overijssel de Modderpoeltrofee overhandigd gekregen. Gefeliciteerd, John!

Voormalig nummers twee

De afgelopen jaren maakten telkens twee willekeurige boerderijen kans op de trofee, maar dit jaar bedacht Wakker Dier iets speciaals. “In het jaar 2022 leek het passend om twee voormalige nummers twee opnieuw een kans te geven”. Zo deelde niet alleen John Reimert mee aan deze editie, maar ook de familie Baijens.

Zij houden de biologische varkensboerderij ‘De Beukentuin’ in Hogeloon. De familie runt er een modern bedrijf met zeugen, biggen, vleesvarkens en akkerland mét grote modderpoel. De dieren die zin hebben in een fris, of nou ja, modderig bad, plonzen zo vanuit de stal in het verkoelende poel. Er is plek voor iedereen!

John Reimert besluit in 2012 over te stappen naar een biologische werkmethode, waarbij hij een grote modderpoel aanlegt voor zijn varkens. Loopt de modderpoel leeg? Dan vult John deze direct weer bij. Het feest houdt hier niet op, want de dieren kunnen ook tegen grote boomstammen en palen aan schuren om zich te ontdoen van jeuk en aangekoekte modder. Daarnaast is het voor boer John belangrijk dat zijn varkens de schaduw op kunnen zoeken.

Zoelen

Een modderpoel is cruciaal voor een varken. Het zoelen, of wel rollen in de modder, is belangrijk natuurlijk gedrag. Het is een sociale aangelegenheid én goed voor de gezondheid. Anne Hilhorst van Wakker Dier geeft aan dat juist op de warme dagen het de voornaamste manier is voor een varken om af te koelen, want varkens kunnen niet zweten. Daarom vindt de organisatie dat alle varkens in Nederland toegang moeten hebben tot een modderbad.

Foto's: Joost van Manen, Wakker Dier