Eten & Drinken

Falafel met citroen-tahinsaus & ingelegde kool

Een heerlijk recept van KookGewoon.nl: Falafel! Wij zijn er fan van en het water loopt ons al in de mond bij het idee aan een heerlijke pita.

Deze heerlijke pitabroodjes gevuld met falafel en tahinsaus krijgen een extra bite door de ingelegde kool. Heb je tijd, maak dan je eigen pitabroodjes. Minder tijd? Koop dan de pitabroodjes en vul ze met de ingrediënten. Wat je ook kiest, genieten zul je van dit hemelse hapje met warme falafelballetjes in het zachte brood.

Ingrediënten

voor de falafel

  • 175 gr. gedroogde kikkererwten, 1 nacht geweekt in koud water (of gebruik 350 gr. uitgelekte kikkererwten uit glas)
  • 1 kleine ui, grofgehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. gemalen koriander
  • 1 handvol (van elk) bladpeterselie en koriander
  • 1 tl. bakpoeder
  • 2 tl. zout
  • 2 1/2 el. patentbloem
  • rasp van 1 onbespoten citroen
  • 1 1/2 tl. sesamzaad
  • olijfolie, om in te frituren (ik heb zonnebloemolie gebruikt)

voor de ingelegde rode kool

  • 1/4 krop rodekool
  • 3 tl. zout
  • 125 ml. appelciderazijn of witte wijnazijn

voor de citroentahinsaus

  • 1 1/2 el tahin
  • sap en fijne rasp van 1 onbespoten citroen
  • 1/2 teentje knoflook, geperst
  • 50 ml. extra vergin olijfolie
  • 1 1/2 el gewone yoghurt

serveren met

  • pitabrood, plakjes augurk, ingelegde lange groene chilipepers, plakjes komkommer, tomaat, rode ui, peterselie en munt.

Bereiden

Snijd voor de ingelegde rodekool de kool in repen en meng met het zout in een grote kom. Laat een paar uur staan, spoel het zout af, laat goed uitlekken en doe weer in de komt. Voeg azijn toe, dek af en zet minimaal 2 uur in de koelkast, maar liever een hele nacht. Giet af en laat uitlekken voor het serveren.

Maak intussen de tahinsaus: klop de tahin en 1,5 eetlepel water glad in een kom. Voeg de citroensap en -rasp, knoflook, olijfolie en yoghurt toe en breng op smaak met zout en peper. Meng door. Zet tot het serveren in de koelkast.

Giet voor de falafel de kikkererwten af en mix ze in een keukenmachine met alle ingrediënten, behalve het sesamzaad en de olijfolie tot er een dik deeg ontstaat.

Vorm van het deeg, met licht met bloem gestoven handen, balletjes zo groot als een pingpongbal. Schud het sesamzaad op een brod en rol de falafelballetjes er door.

Verhit ongeveer 7 cm olie in een wok of pan met dikke bodem. Als je een stukje brood in de olie laat vallen en de olie bruist direct, is hij klaar voor gebruik. Frituur de falafelballetjes, in porties, tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer met warme pitabroodjes, de tahinsaus, ingelegde kool en de toppings.

Bron: KookGewoon.nl