Artikelen

"Geen sekssymbool, maar intelligente vrouw"

De opwaaiende jurk, haar klassieke gezicht en volle lippen. Zestig jaar geleden overleed Norma Jeane Mortenson, oftewel Marilyn Monroe. Ze was hét icoon van de jaren vijftig. Maar eigenlijk is ze dat - ondanks haar dood - zestig jaar later nog steeds.

Marilyn Monroe overleed op 5 augustus 1962, op 36 jarige leeftijd. Maar wie was zij? En hoe is ze zestig jaar na haar dood nog steeds zo'n icoon?

Van Norma naar Marilyn

Norma Jeane Mortenson werkte in 1946 in een fabriek waar drones werden gemaakt voor het leger. Daar werd ze opgemerkt door een fotograaf uit het leger. Ze kreeg een contract aangeboden bij 20th Century Fox, één van de grootste filmstudio's ter wereld: hét begin van een glansrijke carrière. De jaren daarna zocht ze werk in Hollywood en kwam terecht bij een filmstudio. Daar nam ze afscheid van haar officiele naam en tekende het contract als Marilyn Monroe. 

Geen dom blondje

Door het tekenen van het contract kreeg ze een kleine bijrol, dat ook nog sneuvelde tijdens de montage. Succes had Monroe op dat moment niet. Daarom ging ze werken aan haar acteerkunsten, nam zangles en werkte aan haar houding. Ze werd steeds serieuzer genomen, dat resulteerde in haar eerste grote rol in de film How to Marry a Millionaire. Ze pakte steeds vaker grote rollen, bijvoorbeeld in The Seven Year Itch, waar het iconische shot met haar opwaaiende jurk in voorkomt.

Eind jaren 50 richtte ze haar eigen filmproductiehuis op. Ze wilde namelijk meer verdieping en serieuzere rollen spelen. En die kreeg Monroe ook. De film Some Like It Hot, wordt door het publiek gezien als de beste film waar Marilyn Monroe in speelde. Tijdens de opnames van The Misfits, gaat het voor het eerst duidelijk slechter met de actrice. Door vermoeidheid, maar ook door haar alcohol- en medicijngebruik, verscheen ze vaak te laat op de set, of soms gewoon helemaal niet.

Overdosis slaappillen

Na die film deed ze nog mee aan één productie: Something's Got to Give. Alleen werden deze opnames stilgelegd omdat Monroe nooit kwam opdagen. Ze had psychische problemen - net als haar moeder - waardoor haar medicijngebruik toenam. Op 5 augustus werd de filmster dood aangetroffen bij haar thuis. Ze had een overdosis aan slaappillen genomen, een waarschijnlijke zelfmoord. Maar daar wordt tot op de dag van vandaag nog over gespeculeerd. Want waarom was Robert Kennedy op dezelfde avond nog bij haar thuis gespot? 

Monroe en de Kennedy's

In The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes, duikt Netflix dieper in de dood van Marilyn Monroe. Alle complottheorieen rondom haar dood worden besproken. Zo zou ze een affaire hebben gehad met de Amerikaanse president John F. Kennedy, die haar vervolgens overgedragen zou hebben aan zijn broer Bobby Kennedy. Monroe zou door het lint zijn gegaan en een poging tot chantage hebben gedaan. Maar, officieel bewijs is nooit gevonden. De trailer van de Netflix-docu vind je onder het artikel.

Mythe geworden

Zestig jaar later is Marilyn Monroe nog steeds bekend bij jong en oud. Ze staat op posters, klokken, kussenhoezen: noem het maar op. Maar waarom is ze 60 jaar later nog steeds zo in beeld? Susan Bernard, de dochter van een bekende fotograaf, vertelde daarover: "Omdat ze mysterieus is. Ze is na al die jaren een soort mythe geworden, waardoor mensen haar niet in een hokje kunnen plaatsen. Maar ook met haar knappe, sensuele blik pakt ze mensen in. En daar tegenover zit er toch een soort onschuld in haar."

Intelligente vrouw

Op beeld was Monroe een heel ander persoon dan in het echt. Mensen die haar kennen vinden haar nieuwsgierig en intelligent. "Ze was geen sekslustig dom blondje", aldus Susan. En dat blijkt ook uit cijfers. Want geld verdiende ze zeker met haar intelligentie. Door het zelf opzetten van haar productiehuis, was ze een van de best betaalde Hollywoodactrices ooit toen ze overleed.