Naar verluidt zijn er wereldwijd ongeveer 200 miljoen katten. Dat zijn er een héleboel. In Nederland bezit meer dan de helft van onze bevolking minimaal één huisdier, waarvan 23% uit katten bestaat. De meesten hebben een fijne baas en een goed onderdak, maar anderen worden verwaarloosd of zelfs achtergelaten op straat en in het asiel. Om óók deze viervoeters in nood een speciale dag te bezorgen komt de Dierenbescherming dagelijks in actie. Wat deze organisatie precies voor de kat en andere dieren, betekent zocht de redactie van Koffietijd voor je uit!
Je kent het gevoel wel: je ziet een kitten en smelt bij elke beweging en geluid dat ze maken. Daarom zijn we snel geneigd een kitten te kopen in plaats van een wat oudere kat. Helaas kent Nederland daardoor een enorm overschot aan katten, voornamelijk op straat en in het asiel. Elk jaar komen er meer dan 100.000 dieren in het kattenasiel terecht, die met smart op een nieuw baasje wachten. En begrijp ons niet verkeerd, ook straatkittens hebben hulp hard nodig.
Voordat ze in het asiel terechtkomen springen diverse organisaties zoals de Dierenbescherming bij om ziektes, wonden en andere problematiek te verhelpen. Zij dromen van een wereld waarin de belangen van dieren worden meegenomen in het denken en handelen van mensen.
Een van de belangrijkste doelen van de Dierenbescherming is het voorkomen van dierenleed, zodat ze op lange termijn minder dieren hoeven te redden. Zo proberen ze huisdiereigenaren te helpen in de verzorging van hun dieren. Naast deze hulp aan baasjes lobbyen ze ook om dierenwelzijn te verankeren in de wet.
Door goede kaders voorkom je immers dierenleed in bijvoorbeeld de vee-industrie en bij dierproeven. Tot slot geeft de organisatie ook voorlichting over het houden van huisdieren. Ben je wel écht een kattenmens, of past een knaagdier beter bij je? En, wat doe je in geval van nood? Je leert het allemaal tijdens een lesje in de schoolbanken van de Dierenbescherming.
Wanneer katten, en andere dieren, hun thuis kwijtraken om diverse redenen, zoals verdwalen of verwaarlozing, vangen dierenorganisaties ze met liefde op. Zo reden de dierenambulances afgelopen jaar 76.000 keer uit én ving de Dierenbescherming 24.000 dieren op in hun asiel. Hier worden ze op en top verzorgd, want daar draait het allemaal om: het welzijn van de dieren.
De viervoeters krijgen tijdelijk onderdak en ontvangen medische verzorging. Gelukkig wordt er voor 80% van de dieren in nood een nieuw en permanent thuis gevonden binnen drie maanden tijd. Helaas hebben niet alle dieren zoveel geluk. Soms hebben ze een medische aandoening waardoor extra zorg nodig is. Een kans op een goed leven hebben ze zéker, maar dan moeten ze wel eerst fit genoeg worden en daar wordt bij deze organisatie goed voor gezorgd.
Dit gaat helaas niet zonder de benodigde financiën. Daarom is de Dierenbescherming dankbaar voor de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Met hun steun is hun droom steeds dichterbij en kunnen ze elk jaar méér (huis)dieren zoals katten redden.