Entertainment

De Freule: een spectaculaire Rock Musical

De filmische rockmusical werd twee jaar lang uitgesteld, maar nu is de spectaculaire musical ‘De Freule’ dan toch eindelijk te zien in het Winterswijkse Steengroevetheater.

Het verhaal

De musical ‘De Freule’ is het historische verhaal over het turbulente leven en de tragische dood van Judith van Dorth. De Nederlandse freule had zo’n grote mond dat ze de doodstraf kreeg. Het stuk begint dan ook met de indrukwekkende executie van Judith. Met de dood in de ogen schreef ze in de nacht van 21 november 1799 haar trieste afscheidsbrief. “Zegt een eeuwig vaarwel aan alle mijn bekenden.” Ze is de enige vrouw in Nederland die ter dood veroordeeld is door een militaire rechtbank, vanwege haar grote mond en Oranjegezindsheid ten tijden van de Bataafse Republiek. Het verhaal sleept je mee door een aaneenschakeling van bizarre geweldsuitspattingen, perverse loyaliteit, overspannen familiebanden en ongepaste seks.

Het verhaal speelt zich af in de streek rondom Winterswijk, zoals Zutphen, Warnsveld, Harreveld, Groenlo en Lichtenvoorde. Het stuk is gebaseerd op historische feiten. Judith van Dorth heeft nooit een makkelijk leven gehad, met een duivel voor een vader en een moeder met zulke erge driftbuien dat ze de slaapkamerdeuren van de kinderen te lijf ging met een bijl. Ze probeert te vluchten met haar geliefde, Engelbert Croockeus, met grote gevolgen.

Behind the scenes

Het stuk is te zien op een groots en bijzonder toneel: de Steengroeve in Winterswijk. Ze hebben ook wel die ruimte nodig, want de cast bestaat uit maar liefst 140 personen! Denk aan het koor, orkest en dansers. Zanger en acteur Steyn de Leeuwe speelt de mannelijke hoofdrol in het stuk. Niemand minder dan Musical Award Winnaar Renée van Wegberg speelt ‘De Freule’. De musical zit vol rockmuziek, prachtige choreografiën, acteurs te paard, mooie kostuums en een indrukwekkend verhaal. Benieuwd naar hoe het eruit ziet? Dan deelt Renée vaak genoeg een leuke behind the scenes op haar Instagram. En, vanaf 9 augustus is het stuk te  bewonderen in de Steengroeve in Winterswijk!

Bekijk hieronder de trailer van de musical.

Foto: Sanne Wevers